Tajna Saturnovog šesterokutnog vrtloga

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Na Saturnovom sjevernom polu je 1988. otkriven neobičan fenomen: tajanstveni šesterokutni vrtlog. Ništa slično tome do tada nije bilo otkriveno ni na jednom drugom planetu našeg sustava i sve donedavno je predstavljalo neobjašnjiv fenomen.

Procijenjeno je da je ovaj vrtlog širok oko 32.000 km dok su termalne slike otkrile da se proteže i do 100 km u Saturnovu atmosferu. Stvaraju ga gornji atmosferski vjetrovi dok se u njegovom središtu može vidjeti polarna ciklona. Po prvi put su ga još pred 30 godina snimili Voyageri 1 i 2 te se u početku smatralo da se vrti u skladu sa Saturnovom rotacijom. No, letjelica Cassini je omogućila bolji pregled ovog vrtloga za kojeg se procjenjuje da se vrti brzinom od oko 150 m/s.

Saturn vrtlog šesterokut os uma

Vrtlog sam po sebi, unatoč svojim opsezima, ne bi predstavljao toliku zagonetku da ne poprima oblik šesterokuta zbog čega su znanstvenici odlučili da je riječ o fenomenu kojeg vrijedi pobliže proučiti te pronaći uzrok njegovog oblika. Iz tog su razloga kreirani računalni modeli Saturnove inače vrlo guste atmosfere na sjevernoj polutci kako bi pomogli otkriti ponašanje vjetrova na različitim razinama.

„Proveli smo brojne numeričke simulacije koje su pokazale da se nestabilnosti kod plitkih mlazova mogu uravnotežiti jer krivulje uvelike podsjećaju na primijećenu morfologiju i fazne brzine Saturnovog šesterokuta. Također, kad je prilagođavanje sa značajkama vrtloga u pitanju, otkrili smo da su vjetrovi koji se nalaze niže jednako važni kao i oni na razini oblaka. Osobito se to odnosi na omjer skretanja i oštrinu oblika,“ izjavili su.

Šesterokutni oblik je bilo ono što je u početku predstavljalo najveću zagonetku, ponajviše jer se on nije javljao uzrokovan promjenom godišnjih doba. No, unatoč raznim teorijama, pokazalo se da su vjetrovi ispod mlazne struje glavni uzrok strujanja zraka ovom neuobičajenom putanjom. Daljnja proučavanja će pomoći da se otkrije više informacija o tim vjetrovima koji se od naših pogleda skrivaju ispod olujnih oblaka Saturnove gornje atmosfere.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s