Vodikov peroksid – učinkovit pomoćnik u kući

Piše: Irena Dujmušić
Os Uma

Vodikov peroksid, odnosno hidrogen (H2O2), je jedini germicidni agens koji se sastoji samo od vode i kisika. Kao i ozon, on patogene uništava oksidacijom i smatra se svjetskim najsigurnijim prirodnim učinkovitim dezinficijensom. Mikroorganizme ubija oksidacijom, što se najbolje može opisati kao kontrolirani proces spaljivanja. Hidrogen ima provjerenu učinkovitost u kućanstvu, a primjena je zaista mnogo, od prve pomoći do sredstva za čišćenje.

Zdravlje

Činjenica je da naše tijelo samo proizvodi vodikov peroksid u borbi protiv infekcije, naime, potklasa leukocita, neutrofili, proizvode vodikov peroksid kao prvu liniju obrane protiv toksina, parazita, bakterija, virusa i gljivica. Zbog svojeg djelovanja primjenjuje se kod:

Upale sinusa – kada se ukapava u nos, koristi se 3% hidrogen koji se dodaje u jednu šalicu vode koja nije klorirana te se primjenjuje kao kapi ili sprej. Na ovaj način on čisti kanale sinusa i ubija sve postojeće klice kako bi se spriječilo daljnje napredovanje bolesti. Doza se ovisno o upali može prilagođavati.

Rane – 3% hidrogen se koristi za čišćenje rana i uklanjanje mrtvog tkiva, te smanjuje krvarenje. Jedna primjena je dovoljna, i ne treba ga ostavljati duže na rani, budući da kao i mnogi oksidativni antiseptici uzrokuje blaga oštećenja tkiva u otvorenim ranama.

Gljivice na stopalima – otopina sastavljena od vode i 3 % hidrogena u jednakim omjerima se primjenjuje na stopalima, a posebno oko prstiju i ostavi se da se osuši.

Uklanjanje voska iz uha – prvo stavite nekoliko kapi hidrogena u uho, a zatim stavite nekoliko kapi maslinovog ulja. Pričekajte jednu minutu, a zatim ocijedite tekućinu. To bi trebalo pomoći u uklanjanju voska.

Zubi – može se koristiti kao pasta za zube u kombinaciji sa sodom bikarbonom ili bez nje te kao vodica za usta. Ovo ne samo da dezinficira već će i izbjeliti zube. Napomena: nemojte gutati hidrogen i nakon primjene isperite usta vodom.

Prehlada i gripa – ukapava se par kapi 3% hidrogena u svako uho, čim se primijete prvi simptomi nadolazećeg virusnog oboljenja. Kapi se stavljaju u jedno uho, pričeka se 5 do 10 minuta te se iscijede van, nakon čega se postupak ponavlja s drugim uhom. Tretman je učinkovit u 80% slučajeva ako se primjeni na na samom početku pojave simptoma. Ovaj način liječenja je poznat još od 1938., kada su ga koristili njemački znanstvenici.

Čišćenje

Zbog svoje niske cijene i moćnih svojstava, hidrogen je popularno sredstvo koje se koristi za čišćenje raznih površina u kućanstvu, za skidanje mrlja ili dezinfekciju namirnica.

Mrlje – hidrogen učinkovito eliminira mrlje od krvi ili vina, a primjena je jednostavna. Izlije se na mrlju, ostavi se kratko da djeluje, malo protrlja i zatim ispere. Primjena na obojanim tkaninama nije preporučljiva jer će ih izblijediti.

Dezinfekcija površina – malo 3% hidrogena se stavi na krpu za čišćenje te se time prebrišu radne površine i sve ono što se želi dezinficirati. Također, može se koristiti i za čišćenje svih staklenih površina. Još je bolje rješenje primjena hidrogena i octa, a potrebne su vam dvije odvojene boce – u jednoj će biti hidrogen, a u drugoj ocat, oboje ne razrijeđeno. Površina koju ćete čistiti (kuhinja, kupaonica, igračke, podovi, namirnice) pošprica se jednim sredstvom, te onda drugim, redoslijed nije važan. Nakon što se spoje, stvorit će se snažno sredstvo za dezinfekciju na primijenjenoj površini. Tretirana mjesta se mogu isprati vodom, no to i nije neophodno jer je rezultat netoksičan.

Plijesan – na svaku površinu koju je zahvatila plijesan jednostavno primijenite hidrogen.

Izbjeljivanje – dodati šalicu hidrogena umjesto izbjeljivača prilikom pranja bijelog rublja. Hidrogen, za razliku od klora, neće uništiti odjeću.

Postoji još mnogo načina primjene hidrogena u kući, neki ga koriste kao dodatak u kupkama, u ovlaživačima zraka, kao sredstvo za produljenje svježine namirnica ili za čišćenje kontaktnih leća. U svakom slučaju, vodikov peroksid je provjereno sredstvo za dezinfekciju i liječenje koje se ponovno vraća u svakodnevnu uporabu.

Izvori: EarthClinic, Collective Evolution, Wikipedia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s