Afrika svjedoči stvaranju novog oceana

Os Uma
Piše: Irena Dujmušić

Međunarodni tim znanstvenika je potvrdio svoja predviđanja te su potvrdili da bi na mjestu procijepa, koji se u pustinji Etiopije pojavio još 2005., mogao pojaviti ocean.

Novo istraživanje rascjepa u području Afar u Etiopiji, koji je negdje širok i više od sedam metara pronalazi da su procesi koji stvaraju ovaj procijep gotovo identični onima koji se događaju na dnu oceana, što dodatno ukazuje na mogućnost da će u budućnosti Etiopija imati svoje more. Koristeći seizmičke podatke iz 2005. godine, znanstvenici su rekonstruirali događaj te su pokazali da se rascjep otvorio duž cijele dužine od otprilike 56 kilometara u samo nekoliko dana. Prvo je eruptirao Dabbahu, vulkan na sjevernom kraju raskola, a njegova je magma krenula kroz sredinu rascjepa što je potaklo njegovo otvaranje u oba smjera. Autori istraživanja su izjavili da je poznato kako brazde na morskom dnu nastaju na sličan način, prodorom magme, ali im do sada nije bilo poznato da se odjednom može otvoriti ovako dugačak procjep.

Geolozi smatraju ovo događanje nevjerojatnim, te misle kako će u konačnici, iako tek za 10 milijuna godina, ovaj procjep podijeliti afrički kontinent po pola. Budući da se podzemne erupcije nastavljaju na kraju će otpasti rog Afrike te će se formirati novi ocean. Dr. James Hammond, seizmolog sa sveučilišta u Bristolu koji je radio na istraživanju u Afaru navodi kako su dijelovi regije ispod razine mora i da ih od oceana dijeli samo 20 metarski blok zemljišta u Eritreji. Dalje izjavljuje kako će i taj dio otpasti te da će prodrijeti more i stvoriti novi ocean koji će podijeliti Afriku otkidajući dijelove južne Etiopije i Somalije što će stvoriti novi, vrlo veliki otok u Indijskom oceanu.

Istraživači su izuzetno sretni što mogu svjedočiti stvaranju ovog novog oceana budući da je taj proces obično skriven ispod mora te vjeruju kako će informacije koje će prikupljati promatranjem oblikovanja Zemlje pomoći u boljem razumijevanju prirodnih opasnosti poput potresa i vulkanskih erupcija.

Izvori: BBC, Live Science

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s