Kratka zanimljivost – Autocesta koja povezuje New York i London

Ruska vlada je nedavno iznijela prijedlog izgradnje autoceste duge 20.777 km, a koja bi povezivala New York i London te tako istovremeno kopnenim putem ujedinila većinu zemalja svijeta. Ova bi cesta koristila neke već od već postojećih kolnika zapadne Europe i Azije koji bi bi bili spojeni velikim građevinskim projektom za kojeg se procjenjuje da bi mogao koštati više od tri milijarde američkih dolara.

Cesta bi bila položena uzduž Transsibirske pruge, najdulje željeznice na svijetu, te bi, preko istočnog čukotskog autonomnog okruga, Beringovog tjesnaca i aljaškog poluotoka Seward, Rusiju povezivala sa Sjevernom Amerikom. Prijedlog za sada ne iznosi način na koji bi se premostio oceanski jaz između Sibira i Aljaske (koji iznosi oko 88 km) kao ni odakle i kako bi se prikupila potrebna sredstva.

No, ruski predlagatelji navode da bi ovaj projekt potaknuo gospodarski razvoj dok bi istovremeno učinkovitije i izravnije spajao ruski naftovod s ostatkom svijeta. Interesi su jasni, kao i kod nekoliko prethodnih prijedloga ruske vlade, uključujući i onaj predstavljen 2014. u suradnji s Kinom, a koji bi brzom željeznicom trebao povezati Moskvu i Peking.

TEPR os uma
Trans-euroazijski razvojni pojas (TERP) bi uključivao brzu željezničku i cestovnu poveznicu koja bi istočnu Europu spajala s američkim kontinentom

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s