Mladi grozdovi zvijezda u Mliječnoj stazi

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Mliječna staza, galaksija u kojoj se nalazi naš planet, ima promjer od oko 100.000 do 120.000 svjetlosnih godina (možda i više), te se procjenjuje da sadrži oko 300 milijardi zvijezda i najmanje 100 milijardi planeta. No, unatoč ogromnom obujmu, veličini i sadržaju, donedavno se smatralo da se u njezinom središtu nalaze samo „starije“ zvijezde. Ovaj stav je promijenilo jedno opažanje kojim je otkriveno da je naša galaksija itekako aktivna kad je riječ o stvaranju novih zvijezda.

Naime, astronomi su uz pomoć VISTA teleskopa, koji koristi tehniku analize infracrvenim svjetlom, otkrili disk relativno mladih zvijezda koje su se do sada od pogleda skrivale u sjeni svojih starijih dvojnika. Do ovog su otkrića došli tijekom proučavanja skupine promjenjivih zvijezda, naziva cefeide. U tradicionalnoj astronomiji, cefeid je zvijezda koja pulsira radijalno te je sposobna mijenjati svoju temperaturu i promjer kako bi pojačala svoj sjaj.

Cefej (ili Kefej) je zviježđe sjeverne polutke, nazvano po Kefeju, liku iz grčke mitologije kojeg je još u 2. stoljeću Ptolomej naveo kao jedno od 48 zviježđa. Nalazi se između zviježđa Gušterica, Kasiopeja, Labud, Veliki medvjeda, Zmaj i Žirafa. Zvijezda Delta Cefeja (δ Cep) vidljiva je golim okom i prva je otkrivena zvijezda promjenljiva sjaja, te su po njoj na sličan način nazvane te promjenljive zvijezde – cefeide.

Cefej os uma 1
Cefej je ispunjen zvjezdanim grozdovima, sjajnim maglicama i tamnim oblacima prašine. Vidljiv je u rasponu zemljopisnih širina: +90° i −10° dok se u najboljem položaju za promatranje nalazi oko 21h u mjesecu studenom.

Najsjajnija zvijezda je Alpha Cephei koja sadrži i kvazar S5 0014+81 u kojem se nalazi crna rupa čija je masa 10.000 puta veća od one koja čini središte Mliječne staze, a što ju čini najmasovnijom crnom rupom svemira.

Gamma Cephei (γ Cephei) je još jedna zvijezda ovog sazviježđa koja se često naziva Cebalrai i od Sunca je udaljena 45 svjetlosnih godina. Kreće se brzinom od 44,1 km/s te se očekuje da će oko 3000. godine zauzeti položaj današnje Sjevernjače. Cefeide su značajan čimbenik pri proučavanju svemira jer, zahvaljujući svojem periodičnom mijenjanju sjaja, mogu pružiti informacije o svojoj udaljenosti i relativnoj geometriji.

Kao što je navedeno, ove zvijezde su se do sada uglavnom skrivale iz onih starijih, no astronomi su detaljnim i pažljivim proučavanjem otkrili da je 35 od 655 njih mnogo mlađeg porijekla.

„Otkrili smo da je njih 35 mlađe od 100 milijuna godina. Najmlađi cefeid je starosti oko 25 milijuna godina iako ne možemo isključiti mogućnost postojanja onih mlađih i sjajnijih,“ izjavio je sudionik studije, Dante Minniti sa Sveučilišta Andres Bello najavljujući daljnja proučavanja sjevernog dijela polutke i jezgre Mliječne staze kojima će se pokušati pronaći još mladih zvijezda ove vrste.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s