Kratka zanimljivost – Prvi ručni spektometar koji omogućava mjerenje molekularne strukture

Tvrtka Consumer Physics iz Tel Aviva osmislila je prvi ručni molekularni senzor, naziva SciO, koji će korisnicima omogućiti skeniranje gotovo svega – hrane, pića, tableta ili biljaka kako bi dobili detaljnu kemijsku analizu željenog objekta i to u svega nekoliko sekundi.

SCiO mjeri svjetlo koje se reflektira od bilo kojeg objekta, zatim analizira spektar svjetlosti, te šalje natrag podatke, a jedinstveni algoritam odmah interpretira podatke i prikazuje ih na mobitelu u roku od 5 sekundi. Ovaj uređaj ima više koristi, s njim u ruci se ne moraju analizirati razne naljepnice s upitnim informacijama o sadržaju čime se direktno utječe na zdravlje, ali pokazuje i prednosti pri odabiru hrane vezano uz okus, primjerice, kuckanje po lubenici postaje prošlost. Naravno, korisnici ovog uređaja će se morati malo više educirati o kemijskim sastojcima, no to će i te kako pomoći u podizanju svijesti o tome u kakvom svijetu živimo.

Osim ovoga, tvrtka najavljuje kako će stalno razvijati nove aplikacije, čije će mogućnosti biti sve veće, primjerice, osim nutritivnih vrijednosti moći će se analizirati i sastav tla, kozmetike, odjeće, plastike i drugog, a korištenjem ovog uređaja rast će i baza podataka o različitim materijalima. Ovaj se uređaj nalazi u prodaji od 2016. godine, a za sada se može naručiti po cijeni od 250 dolara.

Izvor: The Open Mind

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s