Kratka zanimljivost – Kruh star 2000 godina

Britanski muzej je 2013. u više od 1.000 kino dvorana diljem svijeta organizirao prikazivanje filma Pompeii Live u kojem je, na temelju postavljene izložbe, prikazan život Rimljana prije razorne vulkanske erupcije.  U sklopu promocije na svojoj je službenoj internetskoj stranici objavio sljedeće:

„Godine 79. pekar je stavio kruh u pećnicu. Gotovo 2000 godina kasnije, on je otkriven tijekom iskapanja u Herculaneumu. Britanski je muzej od Giorgia Locatellija zatražio sastavljanje recepta kao dijela kulinarskog istraživanja za film. Iskušajte ga i sami korištenjem Giorgijevog recepta.“

Stoga, želite li saznati kakav su kruh jeli žitelji tog vremena i otkriti nekadašnji način spravljanja kruha, slijedite naredne upute:

Sastojci:

400g kiselog tijesta (biga acida)

12g kvasca

18g glutena

24g soli

532g vode

405g brašna od pira

405g integralnog brašna

Postupak:

Rastopite kvasac u vodi i dodajte ga u bigu. Izmiješajte i prosijte brašna zajedno s glutenom te dodajte vodu. Mijesite oko dvije minute, dodajte sol i nastavite mijesiti još tri minute. Napravite okrugli oblik i zarežite njegovu površinu te ga pecite na 200 stupnjeva tijekom 30-45 minuta.

Giorgio Locatelli vam u ovom videu pokazuje postupak te otkriva još neke detalje i trikove vezane uz pripremu kruha iz Pompeja:

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s