Iscjeljivanje vizualizacijom

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Znate li da je službena medicina tek nedavno prihvatila važnost utjecaja uma na imunološki sustav tijela? Prošle su mnoge godine prije no što je znanost odlučila ispitati tvrdnju da je mozak uključen u optimalno funkcioniranje raznih tjelesnih sustava, no ta su istraživanja pokazala da između uma i tijela postoji nepobitna veza koja osporava dugogodišnje medicinske pretpostavke te su iznjedrila novu vrstu znanosti nazvanu psihoneuroimunologija (PNI) – proučavanje utjecaja uma na zdravlje i tjelesne funkcije.

Lean Achterberg, psihologinja s teksaškog Zdravstveno-znanstvenog centra, kaže da emocije mogu stvoriti vezu između uma i imuniteta.

„Mnoge autonomne funkcije vezane uz bolest ili zdravlje mogu biti pokrenute emocijama,“ objasnila je.

Vježbe koje potiču opuštanje te mentalne aktivnosti kao što su kreativne vizualizacije, pozitivno razmišljanje i vođena vizualizacija stvaraju suptilne promjene u emocijama koje dalje mogu izazvati pozitivan ili negativan učinak na imunološki sustav. To objašnjava zašto su tehnike pozitivnog zamišljanja rezultirale dramatičnim iscjeljenjima kod vrlo ozbiljno bolesnih osoba, uključujući i one koje boluju od karcinoma.

Vizualizacija (također nazvana vođeno zamišljanje ili kreativna vizualizacija) je tehnika kojom se mašta usredotočuje na ponašanja ili događaje koje osoba priželjkuje u svojem životu. Ova praksa se temelji na povezanosti uma i tijela te se njome na suptilan način mijenjaju emocije koje posljedično utječu na tijelo.

Mnoge osobe se okreću vizualizaciji kako bi premostile prepreke (vanjske i unutarnje) u svojim životima, opustile se i smanjile razinu stresa, riješile ili se lakše nosile s kroničnom boli, smršavjele, prestale pušiti i ostalo. Sportaši ih koriste u svrhu postizanja boljih rezultata, terapeuti da bi pacijentima pomogli izliječiti određenu traumu, a razni stručnjaci održavaju seminare vizualizacije kojima pomažu ljudima da realiziraju svoje snove.

Većina tehnika vizualizacije započinje opuštanjem nakon čega slijedi stvaranje i sažimanje mentalne slike. Koliko će vremena proći prije no što se pokažu vidljivi rezultati, ovisi o težini bolesti, živopisnosti zamišljene slike i odlučnosti osobe.

Na tržištu se mogu pronaći razni CD-ovi i DVD-ovi koji služe kao pomoć i vodič u iscjeljivanju bolesti vizualizacijom, no osnovni koraci su gotovo uvijek jednaki: počinje se nježnim disanjem, slijedi postepeno opuštanje svih mišića tijela (od glave do nožnih prstiju) i nakon toga se primjenjuje senzorna integracija, odnosno, korištenje svih pet osjetila u stvaranju mentalne slike. Ukoliko se slijede upute s CD-a ili dobivene od vodiča, ovo prati i nekoliko pitanja i naputaka koji osobi pomažu u vizualizaciji.

Os uma vizualizacija

Dr. Carl Simonton, specijalist za onkološko zračenje i njegova supruga, Stephanie Matthews-Simonton, psihoterapeut i savjetnica pacijenima oboljelim od karcinoma, osmislili su i razvili posebnu tehniku vizualizacije kojom se liječi rak, nazvanu Proces Simonton. U početku je njihova ideja bila ismijavana od strane medicinske struke, no danas se službeno koristi u najmanje pet američkih bolnica. Tehnika je vrlo jednostavna i koristi nevjerojatnu moć koju um ima kad je liječenje raka u pitanju.

Pacijentu se prvo pokaže izgled zdravih stanica nakon čega on treba zamisliti borbu između onih kancerogenih i zdravih. Pacijent pritom vizualizira konkretnu sliku koja predstavlja stanice raka i jednu koja predstavlja zdrave stanice. Naravno, zamišljena bitka završava „pobjedom“ zdravih stanica. Primjerice, jedan je pacijent ovu borbu zamislio kao poznatu igru Pacman u kojoj su bolesne stanice „duhovi“ koji se inače pojavljuju u igri. U njegovoj vizualizaciji, Pacman bi uspješno jeo te duhove. Nadalje, jedna domaćica je svoje bolesne stanice zamislila kao prašinu, a zdrave kao usisivač koji ih nemilosrdno usisava.

Pacijenti provode vizualizaciju tri puta dnevno po 15 minuta i do sada se pokazala kao tehnika koja je u najmanju ruku čudesna. Iako je s medicinskog stajališta riječ o placebo učinku i spontanom povlačenju bolesti, pacijentima i liječnicima koji provode tehniku vizualizacije to nije važno sve dok je ona učinkovita. Zanimljivo je napomenuti da su osobe koje su imale snažnu volju za životom i ozdravljenjem bivale izliječene dok su bezvoljne i apatične osobe obično kobno završavale.

Današnja medicina je raznim znanstvenim postignućima pokazala da se na sličan način uspješno mogu liječiti i manje infekcije i virusi. Naime, vizualizacijom se mogu stvoriti jednake fiziološke promjene u tijelu kao što bi to učinilo i stvarno iskustvo. Na primjer, ako pomislite na cijeđenje limuna i dočarate si tu sliku, u ustima će se početi nakupljati slina kao da ste ga zaista okusili. Na kraju krajeva, i sam Einstein je jednom izjavio: „Mašta je važnija od znanja“.

vizualizacija os uma

Jedan je ruski stručnjak za razvijanje memorije, Solomon V. Sherehevskii, osmislio sličnu metodu kojom se osoba rješava boli tako što joj u svojoj vizualizaciji daje stvaran oblik, masu i boju. Nakon stvaranja „opipljive“ slike, na nju se djeluje tako da ju se u mislima smanjuje sve dok u potpunosti ne nestane, a s njom i bol. Druga inačica ove tehnike uključuje zamišljanje ptice koja predstavlja bol i koja se pomalo udaljava.

Naravno, i meditacija može predstavljati tehniku koja će na sličan način utjecati na iscjeljenje tijela. Nakon početnog opuštanja uz usredotočenost na disanje, osoba obično koristi i afirmacije kojima pojačava pozitivnu sliku o sebi i svojem stanju kao što su, primjerice, „Zaslužujem zdravo tijelo i um“ ili „Otpuštam obrasce bolesti i slobodan sam i zdrav“. Pritom se zamišljaju svijetle boje u obliku sfere koja se postepeno povećava dok ne ispuni čitavo polje mentalne vizije. Nakon toga se ona vizualno smanjuje dok ne nestane u potpunosti. Ova tehnika se koristi za smanjenje ili eliminaciju boli.

Kao što je već spomenuto, uspješnost tehnika vizualizacije uvelike ovisi o snazi volje osobe i njezinoj želji da poboljša svoje zdravstveno stanje. Ukoliko pokušate primijeniti takav način liječenja, nemojte se ustručavati ili bojati jer ona, za razliku od lijekova, nema nuspojava. Prakticirajte ju tri puta dnevno tijekom najmanje jednog tjedna i pružite si priliku za dugim i sretnim životom lišenim bola i bolesti.

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s