Nadnaravna iskustva s “božjom kacigom”

Os Uma
Piše: Irena Dujmušić

Svi bi mi voljeli namjerno iskusiti neko nadnaravno vantjelesno iskustvo, a prema jednoj teoriji, to je možda i moguće. Prema toj ideji, znanstvenici su osmislili posebnu “božju kacigu” koja ima mogućnost izazvati takve doživljaje.

Prije više od 20 godina, Stanley Koren, tehničar Laurentian Sveučilišta je prema specifikacijama neuroznanstvenika Michaela Persingera osmislio i izradio napravu od kacige koja preko zavojnica šalje slabi elektromagnetski impuls koji stvara magnetsko polje u desnom sljepoočnom režnju, u područje za koje se smatra da je izvor duhovnosti i religijskih uvjerenja. Radi na principu interakcije, a ne trenutne indukcije, što znači da magnetski impulsi prolaze kroz sve strukture glave i stimuliraju mozak, budući da ne postoji magnetni izolator koji bi blokirao magnetsko polje. Neki psiholozi, koji ovo nisu dovoljno razumjeli, su pogrešno tvrdili da polja, koja se koriste u božjim kacigama, nisu dovoljno jaka da bi stigla do mozga. Magnetska polja koje se šalju u mozak se mijenjaju, a ovi obrasci su uzeti iz neurofizioloških izvora poput EEG-a. Ideja je da će korištenje ove naprave izazvati slična stanja od kojih je izveden izvorni signal, te da će to omogućiti vantjelesna iskustva.

U svom izvještaju, tvorci ove naprave su izjavili kako je 80% onih koji su probali kacigu izjavilo kako su osjetili prisutnost nekoga ili nečega – boga, demona, anđela, duha, a drugi su naveli kako su doživjeli vantjelesna iskustva. No, neki drugi znanstvenici koji su pokušali ponoviti ovaj pokus nisu došli do istih rezultata, njihovi su nalazi bili ili mješoviti ili ih nisu uopće mogli reproducirati. Psiholog Pehr Granqvist sa Sveučilišta Uppsala u Švedskoj je 2004. pokušao replicirati istraživanje pod dvostruko slijepim uvjetima, no nije došao do istih rezultata kao i dr. Persinger te je zaključio kako rezultati istraživanja dr. Persingera dolaze zbog osjetljivosti i osobnosti ispitanika, a ne zbog toga jer magnetsko polje ima neki stvarni učinak. Dr. Persinger je opovrgnuo nalaze švedskih istraživača i nakon analize je izjavio kako njihov eksperiment nije postavljen kako treba te da su signale magnetskog polja puštali prebrzo i nedovoljno dugo. Osim toga, Granqvist nije izveo eksperiment u kontroliranim uvjetima – u akustičnoj sobi u potpunoj tišini i bez elektromagnetskog zagađenja.

Konačno, ove je godine jedna znanstvena publikacija dokazala da utjecaj božje kacige ne dolazi zbog sugestibilnosti ispitanika. Istraživači iz Brazila su stimulirali temporalni režanj svojih subjekata s promjenjivim magnetskim poljima kakva se koriste i u božjoj kacigi te su potom analizirali riječi ispitanika koje su koristili za opisivanje iskustva. Radeći samostalno, otkrili su da su ispitanici u kontrolnoj skupini, koji nisu primali nikakvu stimulaciju, govorili o svojim iskustvima drugačije od onih koji su primili magnetsku stimulaciju. U izvještaju su naveli kako je istraživanje otkrilo značajne razlike između ispitanika koji su primali stimulaciju i ispitanika iz kontrolne skupine. Brazilsko istraživanje nije imalo cilj da ispitanici imaju vizije vantjelesnih iskustava, nego su željeli odgovoriti na pitanje izazivaju li magnetske stimulacije mozga drugačija iskustva, na što je i konačno dobiven odgovor te je okončana dugogodišnja debata – da, ti su učinci stvarni.

Treba napomenuti da božja kaciga nije posebno dizajnirana da izazove nadnaravne vizije, već za testiranje Persingerovih hipoteza o mozgu. Jedna od njih je teorija vektorske hemisferičnosti koja predlaže da ljudski osjećaj samih sebe ima dvije komponente, po jednu na svakoj strani mozga i koje obično djeluju zajedno, no lijeva je hemisfera obično dominantna. Persinger tvrdi da dvije hemisfere imaju različite doprinose za jedan osjećaj samog sebe, ali pod određenim uvjetima se mogu pojaviti kao dva odvojena sebstva. Također predlaže da u poremećenim uvjetima komunikacije između dvije hemisfere, poput onih kada ispitanik ima božju kacigu, dolazi do “interhemisferičnih prodora” te da su upravo ti prodori odgovorni za razne vizije, osjećaje nadnaravnih vantjelesnih iskustava i sličnih doživljaja. Njegovi eksperimenti nisu specifično dizajnirani, iako su za to namjenjeni, da bi potvrdili ideju da su vjerska i mistična iskustva zapravo samo artefakti funkcije temporalnog režnja mozga. Drugim riječima, ako se njegove tvrdnje mogu potvrditi – pojam boga, vantjelesnih iskustava i sva druga nadnaravna iskustva – sve je to samo u našim glavama….

Izvori: Science Dump, Digital Journal, Inner Worlds, Wikipedia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s