Kratka zanimljivost – Prve žive slike krvnih žila

Današnje tehnike slikanja mikroskopskih krvnih žila u živim organizmima su vrlo ograničene u odnosu na dubinu prodiranja u tkivo, brzinu snimanja i dobivenu rezoluciju slike zbog čega su francuski znanstvenici odlučili razviti novu koju su nazvali „superbrza ultrazvučna lokalizacijska mikroskopija“, a koja prati kretanje ubrizganih mikromjehurića inertnog plina kroz krvne žile.

Ova nova tehnika koristi interakciju visokofrekventnih ultrazvučnih valova sa spomenutim mjehurićima na način da udarac vala u mjehurić pri velikoj brzini rezultira stvaranjem nekoliko sličica u sekundi čime se lakše i bolje razlikuju odjeci svakog mjehurića u pojedinom kadru. Ovaj postupak tako omogućava praćenje njihovih točnih položaja dok putuju kroz krvni sustav.

Kod manjih životinja, kao što su štakori, ultrazvučni valovi se obično mogu koristiti za dobivanje slike rezolucije oko 150 mikrometara dok se pomoću mikromjehurića stvara rezolucija od 10 mikrometara. Istraživači smatraju da mogu nadalje poboljšati i ovu tehniku te da će uskoro ostvariti rezoluciju od samo tri mikrometra čak i kod dubinskih organa kao što je jetra. Ovo je velika i dobra vijest za liječnike i njihove pacijente jer će se uz ovu mogućnost snimanja krvnih žila na mikro-razini moći donositi preciznije dijagnoze i bolje pratiti tijek liječenja.

Foto: ESPCI/INSERM/CNRS

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s