U Italiji iskopani ostaci spaljene „vještice“

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Skupina arheologa s Philippe Pergola Papinskog instituta za arheologiju je u San Caloceru u Italiji iskopala ostatke pothranjene mlade djevojke koja je bila zakopana u jami i prekrivena teškim kamenim pločama. Procjenjuje se da je riječ o djevojci staroj od 15 do 17 godina, a koja je preminula negdje između 9. i 15. stoljeća.

Na istom su mjestu u rujnu 2014. otkriveni ostaci još jedne djevojke-vještice za koju se procjenjuje da je u vrijeme smrti imala 13 godina, a koja je bila zakopana okrenuta licem prema dolje. Načini na koje su ove dvije djevojke zakopane su ono što ukazuje da je riječ o nekome za koga se vjerovalo da i nakon smrti predstavlja opasnost za živuće ljude. Naime, prema ondašnjem vjerovanju, osoba neće ustati iz groba ako ju se pokopa s primjerice, ciglom u ustima, prikovanu za zemlju, licem prema dolje ili ako joj se grob prekrije teškim kamenom, ali i ako se osoba raskomada ili joj se prije ukopa odrubi glava.

Čini se da su takve okolnosti vladale i kad je riječ o ostacima posljednje djevojke pokopane u San Caloceru. Ona je prvo bila spaljena i nakon toga bačena u jamu gdje je pronađena u položaju u kojem joj brada gotovo dodiruje prsa.

„Teško je reći je li bila živa kad je spaljena. Vatra je oštetila tijelo, no meko tkivo se još uvijek nalazilo na njemu što se moglo dogoditi prije ili neposredno nakon smrti,“ izjavila je Elena Dellù, antropolog.

Preliminarna analiza na stjenkama lubanje otkriva tragove porotične hiperostoze i cribra orbitalie, što je termin koji se koristi pri opisivanju patoloških promjena na gornjim svodovima orbita, a koje se pojavljuju u obliku malih udubina ili šupljina ili kao nakupine novotvorene šupljikaste kosti što nadalje  ukazuje na veliki fizički stres te anemiju uzrokovanu nedostatkom željeza koja je, sudeći prema ispitivanju kostiju, posljedica dugotrajnog i sustavnog izgladnjivanja.

Arheolozi pretpostavljaju da je djevojka, dok je još bila živa, svojim bljedilom, hematomima i čestom nesvjesticom (uzrokovanom njezinim zdravstvenim stanjem) plašila zajednicu zbog čega je nastala sumnja da je riječ o vještici.

Iskapanja (koja se trenutno financiraju iz privatnih zaklada) na ovoj lokaciji će se nastaviti i tijekom sljedeće godine, a istraživači namjeravaju provesti i postupak datiranja kako bi se utvrdilo pripadaju li pronađene djevojke istom razdoblju i jesu li možda u krvnom srodstvu.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s