NASA i ESA razvijaju sustav obrane od asteroida

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Budući da je stara više od 4.5 milijarde godina, Zemlju su tijekom njezinog postojanja često udarali razni kometi i asteroidi koji su se našli u našem unutarnjem solarnom sustavu. Njih se naziva Objektima Blizu Zemlje (Near Earth Objects – NEO) i svakodnevno predstavljaju potencijalnu opasnost za naš opstanak jer, ovisno o veličini, sudar s njima može izazvati globalnu katastrofu. Znanstvenici očekuju da će Zemlja ponovno doživjeti takav udarac i da je to samo pitanje vremena zbog čega su NASA i ESA (Europska svemirska agencija) dio svojih istraživanja posvetile načinima mogućeg izbjegavanja takvog scenarija.

Smatra se da je prije nekoliko milijuna godina dinosauruse s lica zemlje izbrisao udarac golemog asteroida. Takva opasnost se ponovila i u moderno doba pritom prijeteći uništenju cijele ljudske rase, slično onome kako je prikazano u popularnim filmskim hitovima „Žestoki udar“ (Deep impact) i „Armageddon“. No, s obzirom na količinu NEO-a koji lutaju našim sunčevim sustavom, riječ je o prijetnji koja je stvarna i moguća.

U prošlosti su svemirske agencije uspješno izvele podvige nalik onima u spomenutim filmovima iako to nije rezultiralo mijenjanjem putanje nekog asteroida. Sada su NASA i ESA obznanile svoj plan kojim će se izazvati sudar svemirske letjelice i mjeseca koji prati asteroid Didymos. Cilj ove misije nazvane „Udar asteroida i procjena otklona“ (Asteroid Impact & Deflection Assessment – AIDA) ima za cilj „testirati našu sposobnost izazivanja sudara s potencijalno opasnim asteroidom te izmjeriti i odrediti otklon uzrokovan udarom“.

asteroid udar os uma

U konačnici, ovom misijom će se pokušati promijeniti tok kretanja mjeseca naziva Didymoon i to izazivanjem sudara s bespilotnom letjelicom. Stručnjaci će, u sklopu programa AIDA, poslati dvije letjelice: sondu koja će udariti u mjesec te drugu koja će pratiti zbivanja. Iako je riječ o misiji koja predstavlja samo svojevrsno testiranje i ne uklanja stvarnu opasnost, ona će biti korisna jer će pružiti odgovor na pitanje može li se promijeniti ili na neki način utjecati na putanju svemirskog objekta. Naime, procjenjuje se da šanse da će ovaj mjesec do 2175. udariti u Zemlju iznose 1:2700.

Očekuje se da će misija započeti 2020. dok će nakon toga sonde dvije godine putovati do mjeseca. Patrick Michel, voditelj projekta, je u priopćenju za javnost, između ostalog, naveo:

„ AIDA će biti prva misija kojom će se proučavati binarni sustav asteroida, ali bit će i prva kojom će se provjeriti može li se udarom letjelice asteroid skrenuti s putanje. ESA će proučavati strukturu Didymoona te orbitu i rotaciju binarnog sustava i tako pružiti indicije o njegovom porijeklu i razvoju. Asteroidi predstavljaju različite faze formiranja planeta te time nude fascinantne snimke povijesti našeg solarnog sustava“.

AIDA nije jedina misija takve vrste. NASA-in program Misija preusmjeravanja asteroida (Asteroid Redirect Mission – ARM) će također biti iniciran 2020. dok je njegov cilj hvatanje manjeg asteroida i premještanje u orbitu oko Mjeseca gdje će, kako se planira, astronauti moći doći do njega i prikupiti uzorke.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s