Kratka zanimljivost – Animalne se stanice napajaju suncem

Sunčeva svjetlost je najobilniji izvor energije na ovom planetu no do sada se smatralo da taj izvor energije mogu koristiti samo kloroplasti koji sadržavaju klorofil u fotosintetskim organizmima, a koji imaju sposobnost pretvaranja svjetla u biološku energiju u obliku adenozin-5′-trifosfata (ATP). Međutim, novo istraživanje otkriva da i mitohondriji sisavaca također mogu uhvatiti svjetlost i sintetizirati ATP kada su pomiješani s metabolitima klorofila.

Studija pod nazivom “Pigmenti klorofila koji prikupljaju svjetlost omogućuju mitohondrijima sisavaca hvatanje fotonske energije i proizvodnju ATP-a”, ukazuje na to da će sisavci, što uključuje i ljude, prehranom bogatom klorofilom uhvatiti određene valne duljine sunčevog zračenja koja će se pretvoriti u energiju unutar mitohondrija.

Istraživači Kolumbijskog sveučilišnog medicinskog centra su proveli niz eksperimenata kako bi utvrdili mogu li životinje, kao i biljke, koristiti klorofilske molekule kako bi uhvatili svjetlosnu energiju za sintezu ATP-a. Istraživanje pokazuje da metaboliti klorofila zadržavaju sposobnost apsorbiranja svjetlosti u vidljivom spektru valnih duljina koje mogu prodrijeti u životinjska tkiva. Naime, kada su izolati životinjskih mitohondrija i tkiva inkubirani s metabolitima klorofila koji hvataju svjetlost, imali su veće koncentracije ATP-a kada su bili izloženi svjetlu, u usporedbi s tkivima životinja koja nisu inkubirana. Implikacije ovog istraživanja su doista velike jer je proizvodnja ATP-a bitna za naše zdravlje, što znači da kada je proizvodnja ATP-a ugrožena lošom prehranom, zagađenjima iz okoliša i stresom, razvoj bolesti i ubrzano starenje su neizbježni. Dakle, prehrana na biljnoj bazi bogata klorofilom će donijeti brojne prednosti za naše zdravlje, jednako kao preventiva, ali i kao lijek. Najveći izvori klorofila su zeleno lisnato povrće poput špinata, lista peršina i zelene salate. Uz to, dobar izvor klorofila su i grašak, rukola i poriluk te zelene paprike, prokulice, brokula, šparoge, tikvice i krastavci. Naravno, ovo bogatstvo klorofila treba unositi u sirovom obliku, jer se kuhanjem uništava.

Izvor: GreenMedInfo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s