Zagonetna stijena u Mahabalipuramu

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Mahabalipuram  je naselje u oblasti Kancheepuram, u indijskoj državi Tamil Nadu, a nalazi se oko 60 km istočno od Chennaija, na obali Indijskog mora. U 7. stoljeću je postao glavna luka južnoindijske vladarske dinastije Pallava i u njemu se nalaze brojni hinduistički hramovi poznati po svojim raskošnim reljefima na kojima su prikazani prizori iz epa Mahabharate i života pod vladavinom kralja Narasimhavarmane I. Osim po hramovima, ovo mjesto je poznato po još jednoj znamenitosti – stijeni koja naizgled prkosi svim zakonima fizike.

Danas se ona jednostavno naziva Krišninom loptom od maslaca dok je njezin izvorni naziv glasio Vaan Irai Kal, što u prijevodu s tamilskog jezika znači „stijena nebeskog boga“. Prema hinduskoj mitologiji, Krišna je obožavao maslac i često  ga je krišom uzimao iz majčinih zaliha zbog čega je prije 50-ak godina jedan vodič  ovu stijenu nazvao Krišninom loptom od maslaca referirajući se na spomenutu priču. Ona je promjera 5 metara i težine koja premašuje 250 tona, a počiva pod kutom od 45 stupnjeva na relativno malenom, ali kliznom području brda.

Krišnina lopta od maslaca os uma

Mnogi posjetitelji ovu turističku atrakciju smatraju prirodnom, no vrlo je mala vjerojatnost da je to istina, osobito ako se promotri njezin oblik, ali i okoliš u kojem ne postoje ikakve druge stijene.

No, ako nije riječ o nečemu što je stvorila priroda, postavlja se pitanje: tko ju je (i kako) ondje smjestio? Čak bi i danas, uz pomoć moderne tehnologije, bilo teško uzbrdo odvući stijenu od 250 tona, a kamoli prije 1.200 godina. Tijekom vremena se mnogo raspravljalo o tom pitanju, čak je bilo i nekoliko pokušaja micanja stijene, no bezuspješno.

Krišna lopta os uma

Prema drevnom mitu, kralj Narasimhavarman je bio prvi koji je pokušao pomaknuti ovu stijenu, no njegova zapovijed je ostala neizvršena. Unatoč raznim pokušajima micanja, ostajala je na svojem mjestu, čvrsto „vezana“ uz tlo na kojem se nalazi.

Jedan drugi pokušaj njezinog uklanjanja odvijao se 1908. kad je guverner Madrasa, smatrajući da predstavlja potencijalnu opasnost, također odlučio ukloniti stijenu. Navodi se da je pritom korišteno sedam slonova od kojih svaki može gurnuti ili povući težinu od 6 tona. Dakle, korištena je sila od 42 tone, no stijena, čija baza zauzima površinu tek nešto veću od jednog m², nije se pomaknula ni centimetar. Ovi pokušaji njezinog micanja dodatno su povećali misterij koji ju okružuje jer, ako se ne može gurnuti nizbrdo, kako je onda dovučena uzbrdo? Također, s obzirom na geografske promjene, ovo brdo je prije 1.200 godina bilo i mnogo više.

Krišnina lopta os uma

Jasno je zbog čega Krišnina lopta od maslaca predstavlja zagonetku: pruža više pitanja od odgovora dok postojano zauzima svoje mjesto na koje je na neobjašnjiv način dospjela prije više od jednog tisućljeća te istovremeno prkosi svim zakonima fizike. No, barem onima koji su nam poznati.

Danas predstavlja turističku atrakciju koja se može posjetiti u bilo koje doba dana s obzirom da se nalazi na otvorenom. Odrasli ju često u šali pokušavaju pomaknuti svojom snagom dok djeca područje ispod nje koriste kao prirodni tobogan bez straha da će stijena kliznuti.

Krišnina lopta

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s