Kako zaspati u trenu

Os Uma
Piše: Irena Dujmušić

Učinak stresa na zdravlje je dobro poznat i iako se posljedice stresa razlikuju od osobe do osobe, opće reakcije uključuju ubrzano disanje, zategnutost mišića, povišen tlak, ubrzane otkucaje srca te posebno nesanicu. Naime, mnogi naglašavaju kako imaju problema sa snom kada su po stresom jer upravo noću osjećaju svu težinu ovih simptoma. Budući da učinci stresa uključuju i brzo i plitko disanje, a često i zadržavanje daha, potrebno je razviti drugačiju tehniku opuštajućeg disanja.

Zagovornik prednosti holističke prakse disanja u borbi protiv stresa i tjeskobe, dr. Andrew Weil, ističe kako disanje snažno utječe na fiziologiju i misaone procese, kao i na raspoloženje te da se jednostavnim fokusiranjem na disanje može postići opuštajući učinak. On je također pobornik prethodno malo poznate tehnike disanja poznate kao “4-7-8 vježba.” Ova metoda, koja je za kratko vrijeme privukla veliku pozornost, je vrlo jednostavna, ne oduzima puno vremena i može se provoditi gotovo bilo gdje.

1. Pritisnite vrh jezika uz desni tik iza gornjih prednjih zuba. Držite ga svo vrijeme u toj poziciji kako bi vas podsjećao na vježbu

2. Izdahnite u potpunosti na usta stvarajući šušteći zvuk

3. Zatvorite usta i udahnite polako kroz nos brojeći u sebi do četiri

4. Zadržite dah brojeći do sedam

5. Izdahnite na isti način kao i kod drugog koraka, brojeći u sebi do osam

6. Ovaj ciklus ponovite sve zajedno četiri puta

Udisaj uz brojanje do četiri omogućava unos više kisika, držanje daha uz brojanje do sedam daje kisiku više vremena kako bi temeljito prožeo krvotok, a izdisaj uz brojanje do osam usporava otkucaje srca i oslobađa više ugljičnog dioksida iz pluća. Oni koji su isprobali ovu tehniku su ne samo iznenađeni učinkom, već i oduševljeni, a neki su čak padali u san ni ne sjećajući se jesu li završili četvrti ciklus vježbe. Ova vježba disanja svakako ima više pogodnosti osim što pomaže kod nesanice, poznato je da ima pozitivne učinke kada se provodi u bilo koje doba dana, bilo kada kad osjećamo stres, ljutnju, krivnju, frustracije ili unutarnje napetosti. Kada usporedimo jednostavnost ove vježbe s mogućim učincima, svakako ćemo doći do zaključka da vrijedi pokušati.

Izvor: DrWeilThe Telegraph

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s