Kratka zanimljivost – Započela izgradnja Gigantskog Magellanovog teleskopa

Gigantski Magellanov teleskop (GMT) je uzemljeni, izuzetno velik teleskop čiju izgradnju nadziru SAD u suradnji s Australijom, Brazilom, Korejom i Čileom, kao zemljom na čijem će se tlu on i nalaziti. Njegova sposobnost rezolucije bit će 10 puta veća od one koju danas ostvaruje poznati teleskop Hubble dok će, nakon dovršetka izgradnje predviđenog 2025., to postati najveći teleskop na svijetu.

Koristit će kombinaciju sedam divovskih zrcala kojima će se stvoriti leća promjera 26 metara. Za usporedbu, trenutačno najveći teleskop, Veliki kanarski teleskop u Španjolskoj, koristi leće ukupnog promjera 10 metara, dok Hubble koristi one promjera 2,5 metra. No, GMT neće dugo biti najimpozantniji teleskop na svijetu jer će se nedugo nakon njegovog puštanja u pogon u upotrebi naći i Trideset metarski teleskop (TMT) sa svojom lećom promjera 30 m, te Europski ekstremno veliki teleskop (E-ELT) s lećom promjera 39 m.

GMT će biti prva konstrukcija ove veličine koja će koristiti tzv. adaptivnu optiku kojom se, pomoću pokretnih zrcala, ispravljaju deformacije dolaznog valnog svjetlosnog signala, točnije, teleskop će treperavi signal zvijezde pretvariti u stabilnu svjetlosnu točku. Bit će smješten u jednom od najsuših područja na Zemlji, Čileanskoj pustinji Atacama. Mjesto izgradnje je odabrano zbog vedrine neba u većem dijelu godine, čistoće atmosfere i skoro nepostojećeg svjetlosnog zagađenja. Radujemo se njegovim mnogim budućim otkrićima!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s