Kratka zanimljivost – zdravstvene prednosti chia sjemenki

Chia (Salvia hispanica) je od davnina bila glavni prehrambeni usjev autohtonih naroda Meksika i Guatemale, a povijesni dokazi ukazuju da je bila kultivirana od strane Azteka i Maja. Evidentirano je da su neki od pripadnika autohtonih naroda živjeli samo od konzumacije chia sjemenki pomiješanih s vodom dok ih njihova hranjiva vrijednost s pravom svrstava u sam vrh super-hrane.

Ove sjemenke su jedan od najvećih poznatih izvora omega-3 masnih kiselina, njihova razina je čak 7,5 puta veća od razine omege-3 u lososu. Također, pružaju više proteina od bilo kojeg drugog sjemena i izuzetno su bogate vlaknima, što pogoduje zdravoj probavi. Sadrže pet puta više kalcija od mlijeka, zajedno s borom za zdrave kosti te visoke razine vitamina B. Obiluju i antioksidansima, poput kvercetina, te kalcijem, manganom i fosforom.

Istraživanja su pokazala da prehrana koja sadrži chia sjemenke također pomaže u regulaciji šećera u krvi i sprječavanju pretilosti. One mogu apsorbirati i do 12 puta više tekućine od svojeg volumena pa konzumacija ovih sjemenki tijekom napornog vježbanja produljuje hidrataciju i smanjuje gubitak elektrolita.

Osim toga, mogu se koristiti za njegu kose i kože, u kombinaciji sa sokom od limuna i kokosovim uljem. U kulinarstvu, mogu u kombinaciji s vodom poslužiti kao zamjena za jaja, a također se koriste i za brašno bez glutena. Zbog svoje velike apsorpcijske moći, služe i kao sredstvo za zgušnjavanje.

Najbolje je konzumirati ih u sirovom obliku, kao dodatak salatama ili jogurtu, voćnim ili povrtnim napitcima. Prije korištenja se preporuča namočiti sjemenke 15 minuta ili preko noći, a kod kuhanja je dobro dodati ih na kraju, budući da termičkom obradom gube dio svojih hranjivih vrijednosti.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s