Kratka zanimljivost: Trautonium – zaboravljeno glazbalo

Trautonium je nekada bio važan elektronički glazbeni instrument kojeg je 1930. u Njemačkoj osmislio inženjer elektronike, Friedrich Trautwein. Prvu inačicu ovoga glazbala je dizajnirao s ciljem oslobađanja izvođača ograničenja fiksne intonacije (u odnosu na klavir ili piano) zbog čega se trautonium smatra „medijem za uzvišeno ljudsko izražavanje“.

Trautwein je pri osmišljavanju i stvaranju glazbala koristio izmijenjeni dizajn klavira, odnosno piana, te postavio klavijaturu koja se sastojala od metalne žice rastegnute preko pregrade, a na kojoj je označena kromatska ljestvica. Dodirivanjem žice, izvođač dodiruje nižu pregradu čime se dovršava krug stvaranja tona.

Prvi trautonium je bio jednostavna monofonska vakuumska „sintesajzerska“ cijev kojom se stvarao prepoznatljiv i neobičan zvuk, osobito u odnosu na ostale slične instrumente tog vremena. Smatra se da je glazbenik Oskar Sala bio jedina osoba za koju se može reći da je savladala sviranje ovoga glazbala čija se najpoznatija primjena odnosi na korištenje u Hitchcockovom filmu „Ptice“ gdje je pomoću njega stvoren dodatni, zastrašujući zvuk ptica. Kako zvuči trautonium, možete čuti u sljedećem isječku:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s