Pregled 2015. godine prema odabiru urednica Osi Uma

Os Uma

Pišu: Irena Dujmušić i Barbara Kovačević

Osvanuo je i posljednji dan 2015. godine. Iza nas je 365 dana ispunjenih raznim događajima, susretima, saznanjima, vijestima i svime što čini prosječan ljudski život. Kada je prije godinu i pol dana nastala stranica Os uma, ideja koja se krila iza toga je bila pogonjena entuzijazmom i ljubavlju za prevođenjem, širenjem informacija i prenošenjem savjeta koji će olakšati i poboljšati taj naš svakodnevni život. Od prvog dana se trudimo odabrati upravo one tekstove i teme koji će vama i nama služiti kao mali pomoćnici u ostvarenju boljeg života i širenju svijesti i uma. Nadamo se da je svaki trenutak proveden u čitanju naših tekstova bio ugodan i zanimljiv, a mi ćemo se i dalje, uz vašu pomoć, truditi opravdati vaše povjerenje.

Ono što slijedi je mali presjek tekstova objavljenih u 2015., prema izboru uredništva. Nije nužno riječ o člancima koji su bili najčitaniji. Ovo su teme koje su nas osobno dirnule, natjerale na razmišljanje ili su jednostavno bile takve da vam ponovo želimo skrenuti pažnju na njih. Odabir nije bio jednostavan, ali je na kraju ipak izvršen. Nadamo se da će i slijedeća godina donijeti pregršt zanimljivosti koje ćemo vam prenijeti te tako i dalje razvijati međusoban odnos ispunjen povjerenjem i uzajamnom pomoći. Vama svakako želimo prosperitetnu i uspješnu 2016.

Kad čovjek državi postane hodajući bankomat

Riječ je o tekstu koji je nastao kao plod nekoliko prethodnih, ali i kao rezultat promišljanja i razmišljanja te osobnih razgovora o promjenama i zakonima koje te promjene donose, te apsurdima u kojima se zbog toga često nađemo.  Te situacije mogu ponekad biti komične upravo zbog svoje nevjerojatnosti, no najčešće je riječ o tragici koja iz toga konačno proizlazi. Služimo li doista našoj vlasti kao hodajući bankomati koji pune proračunske manjkove?

man-thinking
Koji tekst Osi uma vas je najviše natjerao na razmišljanje? Podijelite s nama u kometarima!

Mogu li snovi predvidjeti bolest?

Tekstovi koji se tiču zdravlja zauzimaju veliki dio našeg interesa, smatramo da je zdravlje vrlo važan preduvjet za sretan i ispunjen život. Često se simptomi bolesti javljaju puno ranije nego što ih mi zamjećujemo, na suptilnoj razini, u snovima, no mi tome ne pridajemo dovoljno pažnje i ne prepoznajemo poruke koje nam šalje jedinstveni sustav uma, duha i tijela. Arhetipska povezanost snova, bolesti i izlječenja je poznata od davnina, te će ovaj članak probuditi mnoge spavače koji o upozorenjima o bolestima nisu razmišljali do sada na ovaj način.

Etika umjetne inteligencije

Umjetna inteligencija i automatizirana tehnologija su polja znanstvenog istraživanja kojima se posljednjih godina posvetilo puno pažnje. Svatko od nas je u nekom trenutku iskoristio prednosti automatizacije koje nam se svakodnevno nude te svatko od nas ima svoje mišljenje o toj temi. Zamišljamo budućnost koja će biti ispunjena raznim robotskim pomagačima pogonjenim umjetnom inteligencijom, gledamo filmove na tu temu i čekamo novosti o napretku takvih istraživanja, no koliko su ti roboti i stručnjaci koji ih osmišljavaju pritom etični i je li budućnost kakvu zamišljamo zaista pozitivna u odnosu na tu temu? Doista, hoćemo li, kako je jedan robot i sam rekao, jednog dana, ako ne budemo dovoljno pažljivi, završiti u ljudskim zoo vrtovima?

ceramics-inca.1200
Arheologija – rubrika koja nam je u 2015. otkrila mnoge tajne naših predaka

Earthship – projekt samoodrživih kuća

Svi mi sanjamo o boljem životu u kojem ćemo živjeti što slobodniji od davanja teško stečenog novca za raznorazne pristojbe koje nas drže u dužničkom ropstvu. U tom smislu, projekt samoodrživih kuća će bez tradicionalnih priključaka struje, vode ili kanalizacije predstavljati prednost, i to ne samo u vidu plaćanja računa. Ovo je dom u kojem je čovjek istinski slobodan, komercijalne usluge mu nisu potrebne jer dizajn ovog doma omogućuje stvaranje vlastitih resursa, pomoću onoga što je priroda i onako već dala besplatno. On također uključuje uzgoj vlastite hrane, te kroz sve to čini čovjeka zaista samodostatnim. Osim toga, ovakvim se projektima direktno utječe na sudbinu planeta Zemlje, reciklirajući, koristeći prirodne izvore energije i ne zagađujući okoliš. A tu je i nešto stvarno nemjerljivo, što se ničime ne može platiti – vaša sloboda!

Iscjeljivanje vizualizacijom

Um je jedan nevjerojatan entitet koji upravlja našim mislima, životima, zdravljem… Može nas održati razumnima ili odvesti u ludilo, može nas razboljeti ili održati zdravima, ukratko – pokazalo se da je čovjek doista ono što misli. Iscjeljivanje vizualizacijom i Misli mogu upravljati zdravljem su dva srodna teksta koja obrađuju upravo temu utjecaja misli na naš život. Na svoj način znanstvenici oduvijek pokušavaju dokazati ili opovrgnuti moć misli, kroz razne grane proučavanja normalnih i paranormalnih pojava. Tako neki navode hipotezu da um nije ograničen unutar naših glava, već se širi na isti način kako se magnetno polje proteže oko magneta ili kako se gravitacijsko polje proteže oko planeta. Više o tome, kao i teoriji morfičke rezonance te liječenju mislima na daljinu iznijeli smo u tekstu Znanstveni dokazi telepatije i moći utjecaja misli. Ovo su članci koje su svojom posjećenošću odabrali čitatelji.

infocus_drupal_ich2015
Kulturni uvidi – “najmlađa” kategorija Osi uma

Sol, neophodni element zdravlja

Danas je sol nepravedno proglašena lošom te uzročnikom mnogih bolesti, no istina je zapravo sasvim drugačija. Naime, bez soli bi naš život bio nemoguć, pitanje je samo kvalitete soli koju unosimo bilo kroz prehranu ili kao dodatak jer nije svaka sol jednako nutritivno vrijedna. Dobra je sol ispunjena desecima minerala, mineralne su soli identične elementima od kojih su naša tijela izgrađena i koji su bili izvorno pronađeni u iskonskom oceanu odakle potječe život, a zdrave su jer daju tijelu niz mineralnih iona potrebnih za ravnotežu funkcija. Poanta je da je premalo minerala, a ne previše soli, uzrok brojnih zdravstvenih problema.

Unutar kipa Bude otkriven mumificirani redovnik

Poznate su razne priče o posvećenosti starih istočnjačkih redovnika i mudraca koji su svojim, za nas laike, nevjerojatnim sposobnostima i utjecajem uma na fizički svijet uspjeli pobijediti sve zakone fizike, a možda i opravdati gore spomenuta dva teksta. Ovaj članak donosi priču o statui Bude u kojoj su otkriveni ostaci jednog takvog mistika. No, ono što priču čini fantastičnom je dio o predanosti i vjeri te moći volje i snazi uma koji su potrebni da bi netko mogao proći proces kojem se pronađeni redovnik podvrgnuo.

The-Power-of-Prayer-722x406
Spiritualni put – kategorija Osi uma posvećena duhovnom razvoju i širenju svijesti o svijetu koji nas okružuje

Spontana remisija – neobjašnjivi fenomen samoozdravljenja od teških bolesti

Iako su rijetko dokumentirani, fenomeni spontanog samoizlječenja od teških bolesti su poznati. Vjerojatno svatko od nas poznaje nekoga tko je ozdravio na neki gotovo neobjašnjivi način. Naravno, za nestanak, potpuni ili nepotpuni, bolesti bez liječenja ili liječenja za koje se smatra da nije bilo adekvatno da bi polučilo nestanak simptoma bolesti nije dovoljno samo poželjeti biti zdrav, već to čini niz neinvazivnih tehnika i radnji  s posebnim naglaskom na interakciju između tijela, uma i duha što će činiti jednu cjelinu s ciljem ozdravljenja.

Lotosov porod – trend koji je u porastu

Svaka kultura, svako mjesto i narod imaju svoje običaje koje slijede, pa tako i kad je riječ o porodu. Mnoge novine i specijalizirani portali pišu o raznim načinima donošenja djeteta na svijet kao i o postupcima koji taj čin mogu olakšati, kako za majku tako i za dijete. Lotosov porod je jedan od njih i ostvaruje sve veću popularnost iako na našim prostorima još uvijek nije toliko raširen. Ovaj tekst prenosi osnovne informacije o jednoj od opcija za koju se budući roditelji mogu odlučiti. Još jedan izbor čitatelja.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s