Električne bakterije – oblici života koji žive od čiste energije

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Kad su biolozi sa Sveučilišta Južna Kalifornija (USC) otkrili bakteriju koja preživljava hraneći se isključivo električnom energijom, shvatili su da su ujedno otkrili i potpuno novi način života i preživljavanja na Zemlji dok je sa tehnološkog stajališta to otvorilo vrata mnogim izumima koje bi ljudi mogli koristiti u budućnosti.

Ako se prisjetimo srednjoškolskog gradiva iz biologije, sjetit ćemo se pravila da je gotovo svakom živom organizmu potreban šećer da bi on mogao opstati. Prema tome, sve što pojedemo na kraju se pomoću adenozin trifosfata (ATP–molekule koja čuva i prenosi kemijsku energiju do stanica) pretvori u molekule glukoze prepune elektrona. Kisik je element koji će preuzeti elektrone iz šećera čime će se stvoriti tok elektrona (odnosno energije) koja će nakon toga obavljati svoje vitalne zadaće diljem cijelog tijela. Električne bakterije su posebne jer one preskaču posrednika u obliku šećera i hrane se izravno elektronima.

Do sada je otkriveno deset različitih vrsta takvih bakterija koje se međusobno razlikuju, točnije, ne pripadaju istoj obitelji, a razlikuju se i od do sada poznatih električnih bakterija nazvanih geobakterije.

„Ovo je ogromno otkriće jer pokazuje da se oko nas nalazi cijeli svijet mikroba o kojem ne znamo ništa,“ izjavio je Kenneth Nealson sa USC-a.

Ove bakterije koje koriste energiju u njezinom najčišćem obliku nju dobivaju iz stijena i metala, no eksperimentalni uzgoj je pokazao da će se hraniti gotovo svime što izlučuje elektricitet, odnosno, elektrone.

Ono čemu se znanstvenici trenutačno najviše nadaju jest da će se električne bakterije uskoro moći koristiti u tehnologiji, osobito na poljima razvoja molekularnih motora i nanostrojeva. Uz to, skupina istraživača sa Sveučilišta Aarhus u Danskoj pred nekoliko je godina otkrila da električne bakterije mogu oformiti mikrobne nano-žice kojima prenose hranu diljem nastalog lanca čime se pokazalo da da takve žice mogu djelovati kao provodnici i to na jednak način na koji to danas čine standardne bakrene žice.

NASA je stoga pokazala zanimanje za razvoj i korištenje takvih mikroorganizama koji žive duboko pod zemljom jer je obično riječ o oblicima života koji preživljavaju na vrlo maloj količini energije. Štoviše, ove bakterije bi se mogle koristiti i kao sastavni dijelovi bioloških strojeva koji će čistiti otpadne i zagađene podzemne vode dok se smatra da bi se mogle koristiti i pri stvaranju nove vrste podvodnih telekomunikacijskih i ostalih kabela.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s