Pitaj Viktora – sve što niste znali o “onim” vjetrovima

Os Uma
Autor: Viktor

10660327_10153374477918182_3939981131737184184_n(1)Pozdrav svima, budući da sam po prvi puta na ovom portalu s vama, red je da se predstavim. Ja sam Viktor i iskoristit ću svoje misli, koje su često vrlo neobične, kao i maštu koja radi sto na sat, u šaljivim komentarima na vrlo ozbiljne teme čime ću vas informirati o nečemu korisnom te razveseliti u jednakoj mjeri. Pa, hajdemo početi s jednom temom iz svakidašnjeg života koju svi toliko izbjegavamo, iako je to nešto potpuno normalno. Radi se o vjetrovima, ne onim olujnim, što donose kaos i nevrijeme, nego „vjetrovi“ koji su u nama, a oni… jednostavno moraju nekad izaći. Htjeli mi to priznati ili ne, svi to radimo, jednostavno moramo, no pitanje je zašto?

Vjetar, ili po domaćem prdac, je mješavina progutanog zraka koji ulazi u probavni sustav i plina kojeg su u debelom crijevu proizvele strane bakterije. One u crijevima stvaraju plinove razgradnjom šećera i škroba koje vaše tijelo ne može lako probaviti. Procesom razgradnje bakterija stvara otprilike između dvije i šest šalica plina dnevno, a to treba nekuda izaći. Redoviti vjetrovi su znak da uzimate dovoljno vlakana i imate zdrave bakterije u crijevima. Ako se pitate kako miris (ili učestalost) vjetrova može biti pokazatelj vašeg zdravlja, evo malo objašnjenje:

Naši vjetrovi nastaju uglavnom od sumporovodika koji se stvara kada tijelo razgrađuje hranu koja sadrži sumpor. Ovaj vjetar izlazi iz tijela kao smrdljivi vjetar. Dakle, ako ste jeli crveno meso, brokulu, cvjetaču, grah ili mliječne proizvode, nemojte se iznenaditi ako vam se poslije dogodi da, onako ljudski, okinete koji smrdljivi prdac. Ukoliko ponekad imate dane kada morate boraviti u malim, zatvorenim prostorijama ili se morate služiti javnim prijevozom, a jedete potencijalnu hranu za „vjetrove“, vi ste tada poput hodajuće „smrdljive bombe“ koja je u stanju detonirati u više navrata i time prouzročiti poprilične probleme osobama koje se nađu u vašoj neposrednoj blizini. No ne brinite, znamo, ljudski je. Danas nas truju strahovima od terorizma i slično, a zapravo pravi, pritajeni „neprijatelj“ leži u nama samima, u dašku „povjetarca“ koji nikoga ne ostavlja ravnodušnima.

vjetar prdac os uma
Ako vas partner zanemaruje, ispuštanje vjetra će ga sigurno natjerati da obrati pažnju na vas

Manje uobičajeno, češći i vrlo smrdljivi vjetrovi mogu biti znak kroničnih problema, kao što su sindrom iritabilnog crijeva, celijakije, ili infekcije poput gastroenteritisa. No, postoje i drugi razlozi zašto vaš probavni sustav ne funkcionira ispravno. Naime, postoji mogućnost da vaše tijelo ima problema s razgradnjom laktoze, zapravo, zanimljiva je činjenica da većina ljudi ima netoleranciju na laktozu do određene mjere. Ukoliko se nekome koga poznajete dogodi da mu pobjegne jedan takav primjerak vjetrića, nemojte mu zamjeriti, možda ćete se malo gušiti, no ipak suosjećajte s njim i predložite mu preventivni liječnički pregled. Pokažite da vam je stalo i da vodite računa o toj osobi i njegovim vjetrovima. Osjećat ćete se bolje, jer, dobro se dobrim vraća. Možete im i pustiti pjesmu onog izvođača Thompsona koja ide: „Vjetre s Dinare, hej, zaustavi se, vjetre s Dinare hej čuješ li me, vjetre s Dinare hej poslušaj me, gdje sam rođen tu ponesi me“. Hm, prilično neobična i pomalo dvosmislena pjesma kad bolje razmislim. Ukoliko ste jako dobri prijatelji, u znak solidarnosti se možete namjerno najesti nečega što izaziva nadutost (grah, češnjak, itd.), pa možete ispaljivati rafale i u duetu! Znate, postoji i video na youtube u kojem… ok, ne želim vam davati lude ideje, ma kakvi.

Postoje i takozvani bezmirisni vjetrovi. Oni su sasvim zdrava i normalna pojava. Ponekad se pusti vjetar koji je jednostavno akumulacija zraka koju progutate tijekom razgovora ili ako ste pili gaziranu vodu toga dana. Ti bezmirisni vjetrovi su vrlo slični podrigivanju, osim što izlaze kroz drugu lokaciju tijela, što bi se reklo, tamo gdje sunce nikada ne zasja. Takve vjetrove bez straha možete pustiti i u situacijama kada ste među ljudima, jer vas nitko neće skužiti, ali pripazite da po mogućnosti bude „tihomir“, ukoliko možete kontrolirati jačinu zvuka vašeg povjetarca. Ukoliko ne, pa pobjegne i koji „galamđija“ iz vas, a Bože moj, dogodi se. Uvijek možete okriviti nekog pored vas, dobrog prijatelja koji vam neće zamjeriti zbog toga, ili vašeg kućnog ljubimca kojeg vodite u šetnju.

Ako smatrate da imate vrlo učestale vjetrove, to nije ništa zabrinjavajuće u pogledu zdravstvenih indikacija i zapravo prosječna osoba ispušta vjetar oko 20 puta dnevno. Međutim, česti vjetrovi koje prati nelagoda, nadutost ili vrlo smrdljiv miris mogu ukazivati ​​na alergiju na neku hranu. Ako ste skužili od čega najčešće imate vjetrove, recimo nakon konzumacije mliječnih proizvoda kao što su sir i mlijeko ili od pšeničnih namirnica, svakako nije loše svratiti kod liječnika da vas testira na alergiju kako biste bili sigurni.

vjetar os uma
Disanje na usta – prva pomoć kod teških oblika vjetrova

Ovo nije ni izbliza sve, ima toga još. Na primjer, jeste li ikada pomislili da mirisanje vjetrova može imati pozitivne zdravstvene učinke za vas? Niste? E pa, nakon što ovaj dio pročitate, poželjet ćete ih mirisati kao nikada prije. Nevjerojatno, ali spoj sumporovodika odgovoran za vjetar smrdljivog mirisa pokvarenih jaja zapravo može biti dobar za vaše zdravlje. Kako, pitate se?

U studiji provedenoj na Sveučilištu u Exeteru, istraživači su otkrili da je udisanje male količine ovog plinovitog spoja imalo zaštitna svojstva protiv oštećenja mitohondrija stanica, pa čak i protiv raka. Mitohondrij je “energija” stanica, a prevencija ili sprječavanje oštećenja mitohondrija je ključna strategija tretmana raznih zdravstvenih problema kao što su moždani udar, zatajenje srca, dijabetes i artritis, demencije i starenja. Mitohondriji reguliraju upale te određuju hoće li stanice živjeti ili umrijeti. Disfunkcionalni mitohondriji su snažno povezani s težinom bolesti. To potvrđuje studija objavljena u časopisu Medicinal Chemistry Communications , kao i ona objavljena u časopisu The Nitrix Oxide u suradnji sa Sveučilištom Texas Medical Branch, a koja također otkriva da udisanje plinovitog spoja selektivno sprječava oštećenja mitohondrija. Dakle, zašto ne probati? Znate kako se kaže: što vas ne ubije, ojačat će vas. Od sada nadalje uvijek dobro razmislite hoćete li pobjeći kad osjetite da je netko pustio prdac pored vas ili ćete ostati i… uživati u zdravstvenim pogodnostima istog te iz pristojnosti, zahvaliti osobi koja vam je to omogućila.

“Povuklo je nešto izvana, klima, kanalizacija, ne znam. Nisam ja!”

Evo za kraj i jedna moja zgoda iz svakodnevnog života. Kad sam na poslu, moram se suzdržavati od ispuštanja vjetra jer naravno, svi se vole praviti fini i svima svašta smeta, kao da to drugi nikada ne rade. Onda počnu „čudni zvukovi“, kao da mi se u želucu javlja neka zvijer iz pakla pa stvar bude još gora jer sam u bolovima i teže mi je obavljati zadatke na poslu. Obično se izvlačim na ispriku da sam gladan pa mi krulji prazan želudac (i tako usput mogu češće puta jesti na poslu ili ići na wc), a istina je sasvim drugačija. Moj savjet je da probate naučiti ljude oko vas da to prihvate kao normalno i prirodno, a ukoliko to ne možete, uvijek možete raditi „tihi prosvjed“.

Sigurno se pitate što je to „tihi prosvjed“? To ovisi o svakome pojedinačno, a moj oblik tihog prosvjeda je – nečujni vjetar ili od milja nazvan „tihomir“, koji ponekad i nije bezmirisan, već zna biti i prilično toksičan, kao da je nešto umrlo i pronađeno nakon više dana (ukoliko ne možete kontrolirati da bude nečujan uvijek možete povući stolicu da zaškripi pa usput pustiti vjetar, ali morate dobro sinkronizirati zvukove da ne promašite tonove). Kada netko postavi pitanje što se to osjeti, kažem da je nešto povuklo izvana, klima, kanalizacija i slično. Tada moj „prosvjed“ dobiva na težini, jer vjerojatno nakon češćih ponavljanja i isprika da je opet nešto „povuklo izvana“ i sami shvate da to nije tako, već da je to moja „unutarnja pobuna“ protiv njihove nelagode za moje prirodne procese. Eto, ukoliko ste u sličnim životnim situacijama, probajte učiti na mom primjeru i možda se, tko zna, nakon nekog vremena „smekšaju“ i puste vas da puštate vaše vjetrove u miru.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s