Davni savjeti za udvaranje

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Mnogi se i danas, u vremenu koje je pregazilo određene tabue, još uvijek teško snalaze u društvu suprotnog spola dok su odlasci na spojeve predmet velike treme i nedoumica. Što se promijenilo u posljednjih nekoliko stotina godina kad su naputci za uspješno ostvarivanje ljubavne veze u pitanju? Vrijede li jednaka pravila kojih su se pridržavali naši djedovi i bake ili su ona u potpunosti drugačija? Možete li upoznati nekoga prateći nekadašnje savjete ili riskirate da zbog njih zauvijek ostanete samac?

Kao što ćete i sami vidjeti u nastavku, neke stare tradicije, kao što je običaj da muškarac plati večeru, (uglavnom) su nepromijenjene, no većina njih je ostala u nekom drugom vremenu i sada čine dio naše povijesti, što je vjerojatno i najbolje jer bi danas ostvarile suprotan učinak od željenog. Dakle, koja su se pravila udvaranja i ponašanja nekada poštivala, a danas se više ne primjenjuju ili se javljaju u blažim oblicima?

 1. Nikada nemoj nositi naušnice – Ovo je savjet kojeg su majke 19. stoljeća davale svojim kćerima jer se u to vrijeme nošenje naušnica smatralo izuzetno vulgarnim. Dakle, djevojke koje su željele ostaviti dojam čednosti i poštenja nikad nisu smjele napuštati dom noseći naušnice.
 2. Ne jedi sir – Još jedan savjet djevojkama koji se nalazi i u službenom „Bontonu“ Francesa Stevensa i Francesa M. Smitha iz 1889., a koji točno glasi: „Dame rijetko jedu sir tijekom večere“.
 3. Ne pokušavaj biti zabavna – Ponovno savjet djevojkama. Muškarci viktorijanskog doba očito nisu smisao za humor kod žena smatrali privlačnim jer se pretpostavljalo da on može dovesti do „kultiviranog ozbiljnog sarkazma“ koji je svakako bio nepoželjan.
 4. Pismenost je privlačna – Ovo je još jedan naputak namijenjen djevojkama. Poznato je da su prije dvjestotinjak godina muškarci bili ti koji su se obrazovali i stjecali zvanja, pa je pismena i elokventna djevojka svakako predstavljala poželjnu pratilju.
 5. Muškarčev stil odijevanja je važan – „Muškarac koji posjeduje delikatan i odgovarajući stav gospodina će se smatrati poniženim ako u odijevanju oponaša drugoga…“ Ovaj savjet se odnosio na muškarce, ali i na buduće supruge čiji je zadatak između ostalog bio da njezin suprug u društvu uvijek bude prikladno odjeven.

  odijevanje os uma
  Moda viktorijanskog doba za muškarce
 6. Dame biraju – Ovo je izraz koji se i danas upotrebljava u nastojanju izražavanja kavalirskih manira. Stevens i Smith su to ovako napisali: „Pravilo je da pratnja uvijek mora strpljivo čekati dok mlada žena ne izrazi želju za povratkom kući. Muškarac ne smije prvi to predložiti“.
 7. Pazi kako sjediš – „Kada sjedi, dama ne smije prekrižiti noge niti iskazivati vulgaran stav. Ona treba sjediti na cijeloj površini stolice te djelovati ni previše nemirno niti previše nepokretno“. Žene 19. stoljeća su očito morale paziti na mnoge detalje ako su željele privući podobnog muškarca, pa tako i na način na koji sjede. Kasnije su se pravila u vezi sjedenja nadopunila i „modernizirala“ te je 1938. u časopisu Click Parade objavljeno: „Nikad ne sjedite u neobičnom položaju i nemojte djelovati kao da vam je dosadno, čak i kad jest. Budite pažljivi, a ako žvačete žvakaću gumu (što treba izbjegavati), činite to tiho, zatvorenih usta“.
 8. Ne budi plačljivica – Ovo je savjet kojeg su djevojke također dobivale i koji se odnosio i na kasniji život u braku. Vrijedio je u 19. stoljeću, a Click Parade je kasnije to ovako prenio: „Nemojte biti sentimentalni i navoditi muškarca da napravi nešto što ne želi tako što ćete utjecati na njegove osjećaje. Muškarci ne vole suze, osobito ne na javnim mjestima“.

  plač os uma
  Fotografija objavljena 1938. u Click Parade kojom se prikazuje nepoželjno ponašanje žene pri izlasku s muškarcem
 9. Izbjegavaj alkohol – Riječ je o doista nekadašnjem tabuu koji se stoljećima pomalo razbijao. Još je rimski pjesnik Ovidije u svojoj Ars Amatoriji (Umjetnost ljubavi), napisanoj u 2. stoljeću, savjetovao: „Ljubav u vinu postaje požar u vatri. Pritom nemoj previše vjerovati varljivom plamenu svijeće. Noćna tama i vino će naškoditi tvojim standardima i odlukama“.
 10. Pažljivo s maramicom – Današnje vrijeme u kojem se uglavnom samo u jednu svrhu koriste maramice i to one papirnate, jasno pokazuje da se nekadašnja pravila i načini korištenja maramica više ne poštuju. No, rupčići (kao i lepeze) su nekada imali i neke druge primjene i značenja, kao što je to objašnjeno u časopisu Family Magazine iz 1886. gdje se navodi da maramica služi kao sredstvo flerta kojim dama šalje određene poruke:

POSTUPAK

ZNAČENJE

Prelaženje maramicom preko usana

Želja za upoznavanjem

Prelaženje maramicom preko očiju

Žaljenje

Ispuštanje maramice na tlo

Prijateljstvo

Brzo vrćenje maramice prstima obje ruke

Nezainteresiranost

Povlačenje preko obraza

Ljubav

Povlačenje kroz dlanove

Mržnja

Polaganje na desni obraz

Da

Polaganje na lijevi obraz

Ne

Preklapanje

Želja za razgovorom

Teško je odrediti je li upoznavanje suprotnog spola nekada bilo jednostavnije jer su postojala određena pravila koja su se poštovala pa je stoga vjerojatno bilo lakše tumačiti govor tijela. Možda su nesporazumi upravo zbog toga bili rjeđi i veza je mogla lakše napredovati, a možda je samo bila riječ o odgoju i stavovima kojima su se podučavale mlade djevojke, a prema kojima je muškarac bio središte pažnje, osobito kad se prouče pravila ponašanja parova. Mlade žene danas svakako ne prakticiraju mnoga od njih, ali ni muškarci nisu više toliko kavalirski nastrojeni.

No, tko zna, možda su neka od davnih pravila s razlogom utonula u zaborav i ne bih ih bilo moguće primijeniti u današnjem svijetu izlazaka i spojeva. Ipak svako doba nosi svoje smjernice, razmišljanja i stavove koji mijenjaju cjelokupnu ljudsku povijest, pa tako i onu koja se odnosi na udvaranje te će se možda naši potomci jednog dana zabavljati pričama o načinima upoznavanja i ostvarivanja veze kakvi su se prakticirali početkom 21. stoljeća.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s