Kratka zanimljivost – Kratkotrajno gladovanje poboljšava zdravlje i pomlađuje organizam

Novo istraživanje navodi da povremeni režim prehrane, koji smanjuje unos hrane i do 40%, povećava dugovječnost kod različitih organizama, sprječava rak i bolesti srca te općenito dovodi do poboljšanja zdravlja.

Gerontološki istraživač Valter Longo i njegov tim su u istraživanjima provedenim na životinjama i ljudima dokazali da gladovanje uzrokuje brojne zdravstvene prednosti. U animalnoj studiji, dva puta mjesečno, po četiri dana, miševi su jeli nisko proteinsko-kalorijsku hranu, a ostatak mjeseca su jeli koliko su htjeli. Kao rezultat, miševi su nadživjeli svoje vršnjake u prosjeku od 3 mjeseca i pokazali su brojna zdravstvena poboljšanja. Osim gubitka masnoće imali su i 45% manju vjerojatnost od razvoja raka. Razina šećera u krvi im je pala za 40%, a količina inzulina u krvi je bila 90% niža. Osim toga, iako su bili u “godinama”, zadržali su svoje mentalne sposobnosti te nadmašili miševe iz kontrolne skupine u dva testa pamćenja. Najveće otkriće je bilo da ovaj režim pojačava sposobnost obnove tkiva, te povećava broj pojedinih matičnih stanica.

Istraživanje provedeno na 19-ero osoba je potvrdilo sve ove nalaze. Ispitanici su pet dana u mjesecu, tijekom tri mjeseca, bili na posebnom režimu prehrane i unosili su između 34 do 54% od svog normalnog unosa kalorija, 11-14% bjelančevina, 42-43% ugljikohidrata i 44-46% masti. Kao rezultat, ispitanicima se poboljšalo fizičko stanje, smanjila se razina šećera u krvi te naslage masti na trbuhu, a smanjile su se i razine proteina povezanih s većim rizikom razvoja kardiovaskularnih bolesti. Također je otkriven blagi porast brojnosti nekih matičnih stanica u krvi, što sugerira da ovakav način prehrane može promovirati regeneraciju.

Sveukupno gledano, rezultati istraživanja su ohrabrujući, čini se da povremeno gladovanje može izazvati pomlađivanje te da može izazvati trajno poboljšane zdravstvene posljedice. Budući da je mnogima dugoročno ograničavanje unosa kalorija vrlo naporno, i mnogi će odustati od takve dijete, povremeno gladovanje će očito biti puno lakši put do zdravlja.

Izvor: Science

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s