Periodni sustav obogaćen za još tri nova elementa

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Nedavno smo objavili vijest o otkriću novog elementa periodnog sustava – ununseptija. Ovaj radioaktivan element član je skupine halogena koji je svoj jednostavni naziv dobio prema broju protona u svojoj jezgri (117) i predstavlja jedan od tri nova elementa dodana periodnom sustavu čime se dovršio sedmi red ove tablice.

Iako je periodni sustav elemenata napravljen još 1869., on predstavlja svojevrstan projekt koji se neprestance nadograđuje i svakim nadopunjavanjem obogaćuje naše znanje i poimanje o ovim građevnim blokovima svijeta u kojem živimo. Posljednji dodani elementi jedni su od najtežih koje poznajemo i ne postoje u prirodnom obliku, odnosno, mogu se stvoriti samo u laboratorijskim uvjetima. Razlog tome je njihova nestabilnost – postoje samo nekoliko sekundi prije no što se uruše u druge elemente.

Uz ununseptijum (Uus 117), otkriveni su ununtrijum (Uut 113), ununpentijum (Uup 115) i ununoktijum (Uuo 118). Elementi su za sada svoje nazive dobili prema težini, odnosno, latinskim nazivima za brojeve, a koji se određuju prema broju protona u njihovoj jezgri. U narednim mjesecima se očekuju prijedlozi za njihovo preimenovanje dok je zanimljivo napomenuti da će element 113, a kojeg su otkrili japanski znanstvenici, biti prvi kojem će se naziv dodijeliti u Aziji.

No, na Internetu, točnije, stranici Change.org, pokrenuta je peticija fanova preminulog predvodnika grupe Motörhead, Iana „Lemmya“ Kilmistera, u kojoj se predlaže da se jedan od ovih elemenata nazove „lemijum“. Do sada je prikupljeno više od 130.000 glasova, a tekst peticije glasi:

„Heavy rock je u vrijeme Božića, zbog neočekivane smrti Iana ‘Lemmya’ Kilmistera, ostao bez svojeg najlegendarnijeg lika. Lemmy je sila prirode i sama srž heavy metala. Smatramo da bi bilo prikladno da Međunarodna unija za čistu i primijenjenu kemiju predloži da se jedan od četiri novootkrivena teška metala u periodnom sustavu nazove lemijum“.

Stoga, ako se slažete s ovim prijedlogom, pratite poveznicu i potpišite peticiju.

periodni sustav os uma

Svi novootkriveni članovi periodnog sustava su dobiveni sudaranjem jezgri lakših elemenata nakon čega se pratilo raspadanje nastalih radioaktivnih i izuzetno teških elemenata, kakvi su oni koji se nalaze u sedmom redu tablice. Njihovo je zajedničko obilježje kratkotrajno postojanje prije raspadanja i stvaranja drugih, manje zasićenih elemenata.

Istraživači kažu da je otkrivanje novih elemenata vrlo dug i posredan proces te se nadaju da će netko od njihovih kolega uskoro otkriti lakši i jednostavniji način ovakve vrste istraživanja. Unatoč tome, japanski znanstvenici su ambiciozno odlučili nastaviti s radom u postojećim uvjetima i pronaći još elemenata, težih i od elementa 119 koji još nije ni otkriven.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s