Pitaj Viktora – sve o agoniji ženske depilacije

Os Uma
Autor: Viktor

10660327_10153374477918182_3939981131737184184_n(1)Pozdrav svima! Odabrali smo slijedeću temu koju ću predstaviti kao i prethodnu: u mom stilu, da vam ponovo pokušam izmamiti poneki osmijeh na lice, ali i ubaciti koju bubašvabu u uho o nekoj korisnoj spoznaji, ovaj put depilaciji. Znam da nisam žensko (zaista nisam, provjerio sam), no vjerujte mi, maksimalno sam se informirao, tako da sam od sada kao guru za žensku depilaciju. Možda i postanem takav stručnjak, pa pokrenem svoj biznis i tako to, ali idemo korak po korak. Saznajmo nešto više o ženskoj depilaciji.

Žene imaju mnogo razloga za depilaciju, kao što su modni, higijenski i slični, no sam proces uklanjanja dlačica je oduvijek bio vrlo bolan i nelagodan, te je zato depilacija smatrana nužnim zlom. Ali nema toga što ženu ne može natjerati u koprive za ljepotu, mada se ne moraju zapravo puno truditi, zar ne dečki? Priznajmo da smo sretni samo da su pored nas, pa makar i zarasle kao male Chewbacce, oni dlakavci iz Star Warsa (ali to bi morali znati svi). Živjele dlake! Ok… ne baš previše jel’?

U današnje vrijeme tehnološki sve više napredujemo prema manje bolnim i nelagodnim metodama koje su jednostavnije i puno manje nadražujuće za kožu, dok se u prošlosti manje pozornosti pridavalo stanju kože poslije uklanjanja dlaka, a više samom uklanjanju istih. Saznajte u nastavku teksta kako reći zbogom vašem „krznu“ te usput dobiti mekšu i zdraviju kožu. Cure, doktor Viktor je ovdje! Hajde da vas obrijemo…

Prvo ćemo malo o novim britvama. One dolaze s poboljšanim podmazivanjem koje pomaže smanjiti iritaciju. Evo par savjeta kako se najbezbolnije obrijati britvom: prije brijanja namočite kožu, brijte u smjeru rasta dlaka, izbjegavajte ponavljanje poteza na istom području te opustite kožu hidratiziranjem nakon brijanja. Možete i zamoliti vašeg partnera da to učini umjesto vas, da bude od neke koristi, a vi možete u miru pratiti vašu sapunicu ili čitati knjigu. Naravno, prvo ga podučite kako se to radi, da vam ne bi napravio više štete nego koristi. Može vježbati na kućnom ljubimcu ili nešto tako, ali nježno samo, da čuko ili maca ne ostanu bez repa ili brkova. Ove britvice mogu koštati oko sedamdeset kuna, pa ako nemate dublji džep, ovo je baš za vas, a može vas i vaš partner počastiti. Zatrepćite mu okicama i kažite: „Dragi, ako me ne želiš zaraslu kao Cousin Itt iz Addams Family časti me ovim modernim britvicama!“

depilacija os uma
Ako niste stigle obrijati noge, drage moje, današnja moda pomaže. Obujte stare niske cipele i kažite da nosite trendi nove čizmice od…pa, odlučite same na što vas podsjećaju vaše dlake.

Idemo malo na depilacijske kreme. One pomoću kemijskih sastojaka otapaju proteine koji grade dlake. Za razliku od brijanja koje ostavlja oštre vrhove dlaka, kod primjene depilacijske kreme vrhovi dlaka su zaobljeniji te se tako smanjuje rizik od njihovog urastanja. Tretmani ovakvim kremama trebaju se primjenjivati barem jednom tjedno. Najčešće se koriste za uklanjanje dlačica lica, nogu i ruku, dok se ne preporučuje njihova primjena na području obrva i zone blizu spolovila. Bočica ili tuba najčešće koštaju od 30 do 60 kuna, dakle ne previše skupo. Ako niste spretne sa žiletima, ovo je sasvim dobra zamjena, recimo ukoliko imate dlakaviju prijateljicu, razveselite ju kremicom. Na primjer za rođendan: pričekajte dok zaspi pa ju natrljate ovom kremicom i kada se probudi viknite joj: „Iznenađenje! Riješila sam ti dlake!“. Bit će vam zahvalna do neba i nazad, jer sigurno ju još nitko nije ovako ugodno iznenadio.

Evo što je najnovije o metodi voskom. U prošlosti i nije baš bio prijateljski nastrojen prema koži. Bio je hidratantan, ali i dosta ljepljiv, što je nakon naglog povlačenja dovodilo do iritacije i više boli. Danas imamo noviju verziju: vosak na bazi smole, koji se ne lijepi na kožu već samo za dlake, a sadrži “dodatak lavande i azulena koji djeluju ublažavajuće za kožu”. Voskom se mogu uklanjati dlačice s područja bilo kojeg dijela tijela, kao i s područja bikini zone, dok ˝brazilska depilacija˝ voskom uklanja sve dlake oko spolovila. Puno je trajniji efekt od brijanja: na ovaj način dlakama ipak treba dulje da se vrate jer se uklanja i njihov korijen (što znači od četiri do šest tjedana) pa ste slobodnije posvetiti se drugim stvarima, recimo dečku, curi, nekom hobiju, možete prošetati psa vani i usput uživati u svojim bezdlakim nožicama, ručicama i ostalim djelićima dok su sve oči uprte u vaše obrijane dijelove (bar one koje ste odlučile pokazati). Ova metoda je samo malo skuplja, recimo, dođe oko 100 ili 300 kn, ovisi koliko ste zarasle i jesu li vaši preci skakutali s grane na granu, papali banane ili su već hodali na dvije noge.

Sljedeće malo o laserskoj depilaciji. Postupak još uvijek nije potpuno bezbolan te u većini slučajeva malo pecka i bocka uz rashladni sprej koji otupljuje tretirano područje. Također, stroj tretira veliku površinu odjednom tako da je tretman vremenski kraći. Ipak, potrebno je oko šest tretmana za puni rezultat. Dlake ne otpadaju odmah, već postepeno slabe i ispadaju zbog uništenog korijena. Novije generacije lasera kombiniraju laser s usisavanjem i pružaju još bolje rezultate jer omogućuju zrakama lasera da prodiru još dublje. Na taj način tretman istovremeno obuhvaća veća područja kože i uklanja dlačice na siguran i ugodan način. Može se primijeniti na bilo kojem dijelu tijela.

Najbolje kandidatkinje za ovu metodu su žene s tamnim dlakama i svjetlijom bojom kože. Laser ne djeluje na bijele dlačice i mnogo je manje učinkovit kod svjetlijih nijansi dlaka. Tako da, drage plavuše i neke albino djevojke, morat ćete možda ipak probati neku drugu metodu. No ne budite ljubomorne na vaše tamnokose kolegice jer ovo je dosta skuplja metoda koja košta od 1000 do 3000 kuna po tretmanu, ovisno koliko ih je potrebno i koliko ste jako maljave po tijelu. Uz ovaj tretman vaše dlačice nećete viđati i po godinu dana ili dulje, ako ih tretirate svakih 12 mjeseci. Nije loše, ali skupo brate. Bolje ću vas ja obrijati besplatno, vaš (samoprozvani) doktor Viktor, s titulama; st. za dp., stručnjak za depilacije, da vas savjetima vodi kroz svijet depilacije i načine koji vama najviše odgovaraju.

depilacija 1 os uma
Izraz lica kojeg svatko “složi” nakon prvog poteza trake za depilaciju

Saznajmo malo i o povijesti depilacije. Čovjek se gotovo od spoznaje o samom sebi brzo počeo i depilirati. Tijekom vremena su se stvari oko depilacije mijenjale (kao što su mjesta s kojih uklanjamo dlake) dok su se načini za to pomalo unaprjeđivali kroz razvoj tehnologije. Mogli bismo reći da je čovjek jedino biće životinjskog carstva koje se bavi depilacijom iz modnih razloga, no nije oduvijek bilo tako. Prije se to radilo i radi preživljavanja, higijenskih razloga i sličnog. U rimsko doba, prvo brijanje u mladosti počelo se smatrati ulaskom u odraslu dob. U nekim francuskim spisima u razdoblju srednjeg vijeka se spominju “britve i kliješta.” Vjerojatno nije baš bilo veselo. To mora da je boljelo k’o vrag.

Anglosaksonci pak koriste pincete za čupanje suvišnih dlačica s obrva i drugih dijelova tijela. Uf, vrištao bih k’o operni pjevač tenora da mi netko to radi! Do sredine 15. stoljeća, to je bio moderan način uljepšavanja obrva čime se postizao izgled visokog čela, a to je bio modni detalj i u elizabetansko doba: ukoliko žena nije imala visoko čelo, ona je čupala svoju kosu kako bi poprimila takav izgled. Čovječe, što im je bilo? Iako… i danas imamo primjeraka koji svašta rade za modu. Spominje se da su žene često koristile orahovo ulje na dječjim čelima u nadi da će im spriječiti rast kose. Jedna od metoda je bila i mazanje tvrdim, suhim mačjim izmetom te njegovo miješanje s jakim octom za kvalitetno djelovanje. Mora da su djevojke fino mirisale poslije. Mljac! Jedan od prvih instrumenata posebno dizajniran za brijanje bio je sigurnosna britva. Izumio ju je 1762. godine francuski brijač Jean Jacques Perret i ona se pakirala u metalni štitnik duž jednog ruba oštrice kako bi se spriječilo slučajno ozljeđivanje. Eto, od tada je barem malo krenulo nabolje. Nadam se da ćete se nakon ovog teksta brijati naprednije i bezbolnije, a uvijek se možete meni obratiti za savjet. Ipak sam sada veliki stručnjak za depilaciju.

Da ne spominjem i da sam i osobno to iskušao, po intimnim dijelovima. Prvi put je bilo najgore: taj svrabež i nadražena koža… skakutao sam k’o mali bambi ili vjeverica i češao se k’o manijak. Kasnije više nije bilo tako, valjda se koža naviknula ili nešto. Uglavnom, nešto se čudotvorno dogodilo i mogao sam ponosno (čitaj: uspravno) ponovo hodati i uživati u novoj vrsti slobode i nesputanosti. Zato, sve ima svoje prednosti i nedostatke i sve ovisi o vašim sklonostima koje u nekim slučajevima uklanjanja dlačica moraju u sebi nositi trunku mazohizma, ali izbor postoji, pa čak i ako je to potpuno prirodan, al natural izgled.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s