Kako detoksicirati limfni sustav

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Čovjek se svakog dana izlaže utjecaju od gotovo 82.000 različitih otrova koji se tijekom vremena mogu nagomilati u tijelu ako se se ono ispravno ne pročišćuje. Tu u prvi plan dolazi limfni sustav čija je uloga čišćenje tekućine koja okružuje tjelesne stanice. Ovo odstranjivanje nečistoća i otpadnih proizvoda ključno je za ispravno funkcioniranje tjelesnog sustava jer u protivnom može doći do raznih bolesti kao što su fibromijalgija, multipla skleroza, sindrom kroničnog umora, gojaznost, razni bolovi, nadutost, problemi s probavom, pa čak i karcinom.

Limfni sustav se sastoji od mreže tankih cjevčica ispunjenih bistrom limfnom tekućinom te limfnih čvorova. Timus, slezena i koštana srž pritom igraju jednu od ključnih uloga. U limfnoj tekućini nalaze se limfociti kao i bijele krvne stanice, glavni čimbenici održavanja zdravog i otpornog imunološkog sustava (više možete pročitati u tekstu Uklanjanje krajnika i imunološki sustav). No, ako se nečistoća iz organizma ne čisti na ispravan način, nastaju problemi u vidu nakupljanja u limfnim čvorovima i kanalima što može uzrokovati upale i općenito ugroziti cijeli imunološki sustav.

Bijele krvne stanice su one koje daju veliki značaj limfnom sustavu jer će, u slučaju napada patogena, napustiti limfne čvorove te ući u krvotok kako bi se borile protiv moguće infekcije. Pri pregledu krvne slike, to će se očitovati visokim brojem bijelih krvnih stanica u krvi te vrućicom koja je jasan znak upalnog procesa. Ono što limfni sustav čini drugačijim od ostalih, kao primjerice kardiovaskularnog, jest to što on nije zatvoren sustav i nema svoju „pumpu“ koja će održavati cirkulaciju pa njegov protok ovisi o tlaku pod kojim se nalazi tekućina unutar tkiva, kontrakciji okolnih mišića, pritisku iz okolnih arterija te negativnom pritisku u prsima tijekom disanja (osobito o udahu).

To znači da protok limfne tekućine u potpunosti ovisi o fizičkom kretanju bez kojeg dolazi do blokade u limfnim čvorovima koja je posljedica nakupljanja odumrlih krvnih stanica u njima. Bez prikladnog kretanja tekućine može doći do upale čime se posljedično ometa normalna homeostaza imunološkog i vaskularnog sustava. Kad je o mozgu riječ, smanjena limfna drenaža može oštetiti područje odgovorno za memoriju te dovesti do nastanka Alzheimerove bolesti. Slično se događa s bilo kojim drugim organom u tijelu: kad se on ne prokrvljuje i ne čisti ispravno, može doći do disfunkcije.

limfom os uma
Limfom

Bolesti i poremećaji do kojih dolazi u slučaju lošeg protoka limfe, obično liječe imunolozi dok će se javiti potreba i za uključivanjem vaskularnih kirurga, dermatologa, onkologa ili drugih stručnjaka ukoliko nastane neka od ozbiljnijih bolesti limfnog sustava kao što su, primjerice, proširenje limfnih čvorova (limfadenopatija), otekline zbog začepljenja čvorova (limfedem) ili karcinom (limfom). Postoji nekoliko oblika limfoma, od kojih je najčešći ne-Hodgkinov limfom, tumor koji nastaje zloćudnom preobrazbom stanica limfocitnog reda.

Ukoliko se osoba oboljela od raka, osobito žene oboljele od raka dojke, podvrgava operativnom zahvatu kojim se on uklanja, protok limfe do srca može uzrokovati oticanje ili limfedem, što ovisi o težini slučaja. Pri operaciji dojke, uklanja se i dio limfnih čvorova pod pazuhom zbog čega preostali dio tog sustava kasnije radi smanjenim kapacitetom i ne uspijeva pročistiti limfni čvor te stoga nastaju otekline.

Čišćenje i detoksikacija limfnog sustava, kao što je navedeno, prvenstveno ovise o kretanju, ali i vježbanju. Vježbe koje potiču rad kardiovaskularnog sustava bit će učinkovite i kad je limfni sustav u pitanju. Naime, vježbanjem se potiče tok limfne tekućine te time i njezino čišćenje pa će stoga brzo hodanje, trčanje, vožnja bicikla i slične vježbe koje se provode u trajanju od najmanje 30 minuta tri puta tjedno biti vrlo korisne i učinkovite. Ukoliko ste osoba koja iz određenih razloga ne može ili ne smije izvoditi takve vježbe, sauna je sjajno rješenje kojim se, stimulacijom žlijezda znojnica, izlučuju nakupine otrova kao što su bakar, olovo, natrij, živa te mnogi drugi. Naravno, odlazak u saunu može poslužiti i kao nadopuna vježbama čime će se limfni sustav brže i kvalitetnije pročistiti.

Terapija odskokom ili skakanjem je također jedan vid vježbanja koji se posebno usredotočuje na drenažu i detoksikaciju limfnog sustava. Laganim skakutanjem na odskočnim površinama (kao što je trampolin) poboljšava se cirkulacija i limfna drenaža. Skakutanje se smatra učinkovitijim od samog hodanja jer pritisak koji se stvara u donjim udovima (prilikom dodira s podlogom) utječe na zatvaranje i otvaranje limfnih „ventila“ čija je uloga propuštanje limfne tekućine u jednom smjeru, što je obilježje toka limfnog sustava – odozdo prema vratu. Pri skakanju će se ti ventili učinkovitije otvarati (i zatvarati) i tako bolje drenirati cijeli sustav.

masaža dojki os uma
Masaža dojki

Masaža, odnosno, limfna masaža predstavlja jedan od najpopularnijih načina pročišćavanja limfnog sustava, osobito područja kao što su dojke i pazusi. Dojke je potrebno masirati pažljivo, nježnim kružnim pokretima koji se kreću od bradavice prema pazuhu i prema dolje. Ovime se limfna tekućina uklanja iz limfnih čvorova pod pazuhom i iz dojki, a predstavlja tehniku koja se može primijeniti i na ostala limfna čvorišta.

U pročišćavanju limfnog sustava može pomoći i ljekovito bilje. Pritom je najučinkovitija ehinaceja koja pomaže jačanju stanica limfnih čvorova zvanih mikrofagi, a koje izlučuju otrove iz limfnog sustava. Slično će djelovati i ricinusovo ulje koje se primjenjuje na površini kože. Natopite tkaninu ricinusovim hladno prešanim uljem i preko noći ju ostavite neka djeluje na donji dio trbuha. To će potaknuti protok limfe, smanjiti upalu, ali i poboljšati cjelokupni probavni sustav.

Svrha limfnog sustava je održavanje zdravlja i ravnoteže tijela te sprječavanje mnogih bolesti, ali i održavanje ispravne funkcije ostalih organa jer će limfni sustav, uz svoju ulogu čišćenja, doprinijeti održavanju krvnog tlaka i volumena krvi, ispravnoj koncentraciji proteina u tijelu, raspoređivanju hranjivih tvari iz crvenih krvnih zrnaca te protoku prehrambenih lipida i u njima topivim vitaminima kao što su A, D, E i K.

Održavanje dobre hidratacije, kretanje i redovito vježbanje, jedenje zdrave hrane, prikladna masaža, ali i primjenjivanje tehnika svladavanja stresa (uzročnika gotovo svih bolesti) su glavni saveznici i održavatelji zdravog limfnog sustava, a samim time i ukupnog zdravlja. Stoga, obratite pažnju na taj dio tjelesnog sustava i pomozite mu da ostane funkcionalan te tako pridonese vašoj vitalnosti i zdravstvenom boljitku.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s