Pitaj Viktora – tabu muške menopauze

Os Uma
Autor: Viktor

10660327_10153374477918182_3939981131737184184_n(1)“Draga, oprosti, ali ne mogu večeras. Nešto mi se neće baš, jel’… a kao da me hvata i glavobolja…” Zvuči poznato? Sve su to isprike koje u zrelijim godinama iznose muškarci, priznali to javno ili ne. Jednostavno, više ne bude kao prije kad je ženi bilo dovoljno pokazati bedro, a on bi već bio spreman kao raketa za lansiranje. Odgovor možda leži u muškom klimakteriju ili muškoj menopauzi. Postoji li to zaista? Saznajmo…

Pojam “muška menopauza” ili službeni termin “andropauza” se koristi za opisivanje stanja smanjenja razine testosterona ili smanjene biodostupnosti testosterona što je povezano sa starenjem. Razine testosterona variraju među muškarcima te se nakon tridesete godine postepeno smanjuju za oko 1 posto godišnje, za razliku od dramatičnog pada reproduktivnih hormona kod žena tijekom menopauze. Postupno je dosta ohrabrujuća riječ i zato ne očajavajte vi stariji dečki. Nije još sve izgubljeno. Ne ispuštajte još stvar iz svojih ruku. Vaš vojnik nije još mrtav, ali mu treba malo dulje dok dođe do zraka. Vodit ćete još mnogo slavnih bitaka u svoju čast, no potreban je drugačiji pristup prema sebi.

Kao prvo, probajte suzbiti andropauzu na što prirodniji način. Mnoga istraživanja su pokazala da, ukoliko ste vodili prilično zdrav život i hranili se uravnoteženo, postoje dobre šanse da ćete spriječiti pad testosterona i time znatno umanjiti simptome, pa čak i odgoditi andropauzu. Drugi prirodni način kako bi si mogli pomoći je prehrana obogaćena cinkom. Naći ćete ga dosta u hrani kao što su mekušci, riba, meso, integralne žitarice, lješnjaci i mahunarke. Prehrana koja je suviše siromašna cinkom može djelovati na proizvodnju hormona i oslabiti seksualne funkcije te uzrokovati smetnje kod rada prostate. Ako ne želite prerano zakoračiti u mušku menopauzu i sa starijim gospođama i bakama heklati pulovere, dečki, navalite na cink!

os uma andropauza
Ponavljam: dečki, navalite na cink i nećete vašu dragu ostavljati u želji za još akcije

Međutim, ukoliko vas je zahvatila kakva bolest, kao što je recimo dijabetes koji pogoduje ubrzanom smanjenju testosterona, suptilne promjene u funkciji testisa mogu se pojaviti već u dobi od 45 do 50 godina, a dramatičnije nakon 70. godine. To zapravo znači da ćete i kao djedovi biti spremni “za boj” ukoliko ste još uvijek dovoljno zdravi i vitalni, i ako jedete zdravo. Nemojte mi tamo gutati neke masne janjetine, svinjetine ili previše alkohola, jer onda ništa od toga. Može, ali u normalnim, manjim količinama, bez pretjeravanja. Osim ako vam nije stalo do toga da u kasnijoj dobi još budete u formi za akciju. Jer, ako vaš vojnik odustane od “stava mirno”, onda lijepo možete otići u park, sjesti na klupicu i hraniti golubove. U tom slučaju možete i zamoliti suprugu da vam posudi koju haljinicu ili malo šminkice i sjenila za oči da budete lijepi pred ogledalom dok upoznajete novoga sebe.

Kako provjeriti jeste li u muškoj menopauzi? Prvo se raspitajte o simptomima kod nekih vaših kolega vaše ili starije generacije koji su se već susreli s tim, ono, ako vam djeluju ženskasto ili utučeno. Dođite do njih i recite: “Znam što imaš, priznaj mi sve!”. Naravno, budite nježni, da ne povrijedite damu… mislim, njega, vašeg kolegu koji pati od manjka testosterona. Samo oprezno, možda nije uvijek baš to razlog, ako znate na što mislim. Nakon toga, obavite pretrage kako bi se isključili medicinski problemi koji mogu pridonijeti ubrzanoj muškoj menopauzi. Provjerite krvnu sliku koja uključuje mjerenje razine testosterona. Ukoliko se pokaže da vam je razina testosterona niska i patite od simptoma kao što su gubitak interesa za seks, depresija i/ili umor – ne brinite, u tom slučaju vašem “palom ratniku” se može pomoći testosteronskom terapijom.

Takva terapija je prilično uspješna i vraća vas “na tračnice” pa ćete opet u nove pobjede, skoro kao mladić. No, barem u nekim realnim okvirima. A kad odradite potreban broj terapija, dođite kući svojoj dragoj i kažite: “Draga, spremi se! Tatica se vratio kući i sigurnosni okidač je otkočen!” Ili ukočen? Svejedno. Vaša draga će znati na što mislite.

landscape-1445640086-1440492528-coupleinbed
Vratite sebi i dragoj osmijeh na lice, pa makar nekom prigodnom šalom na račun svojeg vojnika

Promjene nakon testosteronskih terapija su svakako primjetne, no baš kao i kod hormonske nadomjesne terapije kod žena, i ova sa sobom nosi potencijalne rizike i nuspojave. Tako da to ipak nije dječja igra. Stoga čuvajte svoje testosterone prirodnim načinima, živite barem donekle zdravim životom što je dulje moguće, kako ne biste morali eksperimentirati s ovim načinom, iako je to već dosta provjerena i testirana metoda. A možete probati i slijedeće: primjere starih bakica s brčićima. One očito nemaju problema sa smanjenjem testosterona, pa možda da njih pitate kako da opet postanete muško, zašto bi samo te bakice imale tako lijepe brkove i bradu?

Da našoj muškoj muci ovdje nije kraj, (a mi zaista imamo puno muka u životu i nas nitko ne razumije kako nam je teško), neka istraživanja kažu da možemo patiti i od neke vrste PMS-a. Muškarci koji su se podvrgnuli istraživanju priznali su da se ponekad osjećaju asocijalno i da pate od smanjene koncentracije, osjećaju se depresivno, pate od nedostatka uzbuđenja, valova vrućine i bolova – uključujući trbušne grčeve, bol u leđima i glavobolju. Ma, tko bi nam zavidio! Od sada, kad se vaša bolja polovica počne žaliti na svoje probleme zbog menopauze, vi joj recite: “A, znaš li ti kako je tek meni?” ili “Razumijem te draga potpuno, ja također tako nekad…”. Zapravo, možda bolje nemojte, vjerojatno ne bi dobro reagirala. Barem se pretvarajte da ste jaki i budite ženama od neke koristi, a ne da još i vi kukate. Tko kuka – njemu je u krevetu muka, a kome je muka, njemu te večeri ništa od… (dovršite sami).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s