Leteći futuristički uređaji koji nestaju nakon isporuke

Os Uma
Piše: Irena Dujmušić

Zamislite da primate neki paket koji vam isporučuje mali lebdeći uređaj, i u trenutku dok ga primate, on doslovce nestaje. Zvuči kao znanstvena fantastika? Da, no zapravo se radi o tehnologiji elektroničkih uređaja koji su napravljeni kako bi odradili radnju nakon čega se sami uništavaju.

Za razvoj ovog sustava za isporuke na velike udaljenosti je zaslužna DARPA (odjel za istraživanje američkog ministarstva obrane), sa svojim programom VARP za izradu malih elektroničkih sustava zaduženih za razne radnje, nakon čega će se sami uništavati. Iako možda ne zvuči logično – stvoriti nešto što će se kasnije samo uništiti, DARPA tvrdi da su ovakvi materijali korisni u mnogim situacijama. Na primjer, sofisticirana tehnologija poput senzora za zaštitu okoliša i komunikacijskih alata se često koristi na bojištima te potom ostavlja gdje može doći u svačije ruke, a osim toga predstavlja prijetnju za okoliš, zbog svoje ne razgradljiivosti. Tako su VAPR znanstvenici već razvili nekoliko materijala koji mogu nestati u zraku, uključujući i male ploče od polimera koje doslovno iščeznu, mijenjajući se iz čvrstog stanja u plinovito. Također su razvili stakleni materijal s ugrađenom elektronikom koji se razbija u sitne čestice nakon upotrebe.

Znanstvenici već ramišljaju kako izraditi veće, robusnije uređaje koji će omogućiti vršenje većeg obima poslova te je njihov sljedeći zadatak izrada uređaja za dostavu koji će nestajati, u skopu programa IKARUS, a koji će biti u mogućnosti precizno dostavljati male terete. Tako će se ovi uređaji moći koristiti za isporuku materijala kao što su hrana, voda i lijekovi, a za ljude koji žive u udaljenim dijelovima svijeta ili za transport potrebnih stvari za ljude nastradale zbog prirodnih katastrofa. Do sada su se organizacije koje su distribuirale ovakve materijale većinom vraćale po svoja vozila koja su koristili za dostavu potrebnih stvari ili su ih jednostavno ostavljali da propadnu, a opcija da se nešto samo izbaci iz aviona i zaboravi na to, do sada nije postojala. DARPA naglašava da ovo neće postati svakodnevni uređaj koji će zamijeniti, primjerice, isporuku pošte, već će se koristiti samo u slučajevima kada druge opcije isporuke nisu izvedive. Međutim, tko zna – živimo u tehnološkom dobu i vrlo je vjerojatno da će baš ovakvi uređaji postati uobičajena pojava.

Izvori: Live Science, Tech Times

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s