Pitaj Viktora – muškarci u raljama kuhinje

Os Uma
Piše: Viktor

10660327_10153374477918182_3939981131737184184_n(1)Kuhanje je dugo vremena bilo okarakterizirano kao „ženski posao“, unatoč tome što je mnogo poznatih kuhara upravo muškog roda, no došlo je vrijeme da i taj mit rasturimo, izvučemo ga iz hlača i gaća. Iz mnogih priča današnjih domaćinstava stižu nam provjerene informacije da su muškarci preuzeli ulogu „glavnog kuhara“ u kući dok su istraživanja pokazala da se sve više žena infiltrira u pripremanje roštilja. U stvari, osobno i ne poznajem mnogo parova gdje žena i dalje ima potpuno vodeću ulogu u kuhinji. Taj kućanski posao se dijeli, a u nekim slučajevima, žene ga potpuno prepuste svom muškarcu. Neki su sigurno sretni zbog toga, dok su drugi to prihvatili jer im jednostavno ne preostaje ništa drugo ako ne žele ostati gladni. Žene će se već snaći ako je njihov „tatica“ bio lijen kuhati taj dan. Bolje se potrudite, dečki. Ne želite da vaša ptičica odleti nekom boljem kuharu.

Uspjeh muškog kuhara je dobar ukoliko je vrhunski improvizator, dakle što god da nađe u frižideru ili plakaru i od toga napravi neki ludi složenac koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Nema ništa bolje nego kad žena dođe kući umorna s posla, a njezin partner ju dočeka s punim loncem nekog jela kao iz bajke. Naravno, ukoliko se i desi da nije baš tako bajkovito ispalo, bitno da se trudio. Dajte dragom koju pusu, ipak, zaslužio je. A i morate priznati da izgleda prilično seksi u toj pregači s natpisom „poljubi kuhara“ i kuharskoj kapici. Čuvajte ga dobro, jer ako druge žene saznaju da je tako dobar sa svojom kuhačom, mogle bi pomisliti da je dobar i u drugim stvarima pa vam ga oteti. Ma ne bojte se, ipak je on samo vaš kulinarski macan.

12844535_f520
Ako jelo i zagori, poslužite uz njega svoj šarm

Neki staromodni pogledi na svijet još uvijek gunđaju kako je muškarac u pregači tim činom lišen svoje muškosti i slična lupetanja iz prošlog stoljeća. No znaju mačori dobro što rade i da se tako dolazi do ženskoga srca, između ostaloga. Prije se uvijek, većinom za muški svijet, govorilo da se do njegovog srca dolazi kroz želudac (naravno, u prenesenom značenju), a sada se može reći da je tako i sa ženama. Sigurno ste čuli u prolazu ili kafićima kada pričaju o svojim muškarcima i hvale se čiji je tigar bolji u kuhinji, koji zna iznenaditi doručkom u krevetu, nije li to zapravo macho man, a ne ljenčuga i smrdibuba koja samo gleda sport i pita što je za večeru? Mislim da je takvima odzvonilo.

Od vremena kad su se pojavili prvi restorani, pa i u današnjim širom svijeta, češće ćemo naletjeti na muškog kuhara, nego ženskog. Zašto je to tako? Jesu li se žene umorile od te uloge? Možda to nikada nije ni bila njihova uloga nego samo nekakav stereotip koji se nekim slučajem provlačio kroz prošla vremena. No ta činjenica ne čudi, s obzirom koliko su manjkava bila prava žena, a postojali su čak i priručnici kako se žene trebaju odnositi prema muškarcima: dočekivati ih s finim ručkom, biti „kućni sluga vjerni“, kao kakav kućni ljubimac. Stvarno su ljudi imali čudne faze i navike, srećom pa nove generacije ipak donose neke pozitivne pomake u tim pogledima. Tako da oni koji su navikli da im mamica kuha i pere gaće i misle da to trebaju očekivati od svojih budućih supruga, naići će na gadan sudar sa stvarnošću. Nema toga više dečki, primite se kuhače i pokažite da niste nesposobni u kuhinji!

men-2560-1600-wallpaper
Gastroseksualac zna kako zavoditi kuhanjem

Ukupno gledajući, sve se više muškaraca danas odlično snalazi u kuhinji, i ne stide se to priznati. Znaju, naime, da će im umijeće pokazano u kuhinji olakšati put do ženskog srca. Ovi moderni muškarci, dobili su i naziv gastroseksualci, jer znaju da je kuhanje važan čimbenik u zavođenju. Jedno britansko istraživanje je pokazalo da žene, osim društvenog statusa, izgleda i smisla za humor, visoko vrednuju i partnerove kulinarske sposobnosti. Skoro polovica ispitanih žena se izjasnilo da je mnogo privlačniji muškarac koji se dobro snalazi u kuhinji. Znaju li muškarci za to? Izgleda da znaju, jer sve manje njih bježi od kuhače ili, da budemo precizni, čak 66% njih pomaže svojim ljepšim polovicama u kuhinji. Svaka čast dečki, ipak se može reći da ste daleko odmakli od pračovjeka koji je, kad je zapalio prvu vatru, mislio da je napravio bog zna što. Po meni, ono pravo otkriće je bilo kuhanje na vatri. Ali, nema dokaza da je baš muškarac otkrio vatru. Možda je to ipak bila žena? Tko zna što se tih davnih dana sve događalo, ali bitno je da su oni naučili kuhati hranu i tako je sve krenulo, do danas.

Za kraj, podijelit ću s vama jedan dobar recept za pileći paprikaš, pripremljen potpuno bez dodataka ulja i masnoća, dakle, dobar za krvne žile. Ide ovako: Isjeckate na kockice luk, dodajte lovorov listi i pola žlice Vegete i kuhajte s vodom pola sata (ne treba masnoća). Dodate očišćenu i na kolutove isječenu mrkvu i papriku isječenu na kockice. Dok se to kuha, operete meso, odvojite batke od zabataka, bijelo meso isječete na četvoro i sve to dodate na povrće. Dodajte i crvenu mljevenu papriku (slatku i ljutu) po želji, pa kuhajte sve to sat vremena. U međuvremenu pripremite nokle, tako sto ćete viljuškom izmutiti jaja, dodati brašno i pomalo dodavati vodu. Ostavite da odstoji dok se paprikaš kuha. Dodajte žlicu pirea od rajčice i nokle vadite vilicom ili žličicom, kako vam je zgodnije. Paprikaš je gotov onda kad se krumpir fino može izgnječiti vilicom, a meso lagano odvojiti od kostiju i kada knedle fino nabubre i isplivaju na površinu. Na kraju možete posuti sitno isjeckanim peršinom, papar dodajte po želji. Dobar tek i kuhajte dečki! Hranite se zdravo i živite dobro.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s