Epidemija mikrocefalije u Brazilu – igra farmaceutskih i drugih interesnih lobija

Os Uma
Piše: Irena Dujmušić

Zika virus cirkulira već najmanje 70 godina, a do sada nije izazvao nikakve dugoročne loše posljedice. No, ove je godine iznenada povezan s epidemijom mikrocefalije u Brazilu. Zanimljivo je pak da se alarmantan porast mikrocefalije podudara s novim programom cijepljenja trudnica, kao i puštanjem GM komaraca na slobodu te se nameće pitanje što zapravo uzrokuje ovako veliki broj slučajeva ove bolesti – Zika virus, GM komarci ili pak DTP cjepivo?

Ministarstvo zdravstva u Brazilu je početkom 2015. godine započelo s programom cijepljenja trudnica cjepivom protiv difterije, tetanusa i pertusisa (hripavca) s ciljem sprečavanja porasta hripavca, i gle čuda, 10 mjeseci kasnije su se počela rađati djeca s mikrocefalijom. Do prosinca 2015. prijavljeno je 2400 slučajeva, te je brazilska vlada proglasila izvanredno stanje. S virusom Zika je to povezano zato jer je kod jednog novorođenčeta koje je umrlo pronađen Zika virus, kao i kod dvije majke u njihovoj amnionskoj tekućini. Na osnovu ovih nalaza, zdravstveni su djelatnici pretpostavili da je uzrok virus Zika, kojeg prenose komarci, iako do sada nije uzrokovao ovakve posljedice. Dakle, radi se isključivo o pretpostavci.

No, činjenice koje iznose aktivisti koji prate ovaj problem govore sasvim suprotno:

– farmaceutske kompanije nisu ispitale sigurnost i učinkovitost DTP cjepiva kod trudnica prije nego li je cjepivo dobilo dozvolu u SAD-u, niti nema podataka kako ovo cjepivo može utjecati na trudnoću i porođaj.

– prema izjavi FDA, nije provedeno odgovarajuće ispitivanje na ljudima koje bi potvrdilo da je DTP cjepivo sigurno za trudnice i plod te nije poznato može li uzrokovati štetne posljedice za fetus ili utjecati na reprodukciju. Proizvođači DTP cjepiva navode da ispitivanja o toksičnosti i plodnosti nisu adekvatna i upozoravaju da ovo cjepivo treba primjenjivati kod trudnica samo ako je to izrazito neophodno.

– sastojci DTP cjepiva nisu u potpunosti ispitani na moguću genotoksičnost ili druge oblike štetnog djelovanja na ljudski fetus u razvoju. Radi se o poznatim toksičnim sastojcima poput aluminija i žive, između ostalog.

– nema objavljenih studija koje procjenjuju zdravstveni status prije cijepljenja i koje mjere promjene u mozgu, imunološkom sustavu i kromosomskom integritetu kod trudnica i njihovih beba u razvoju u maternici, a nakon cijepljenja.

– od kada je ovo cjepivo dobilo licencu u SAD-u, nije provedeno komparativno istraživanje koje bi uključivalo dvije skupine trudnih žena, jednu koja dobiva cjepivo i drugu kao kontrolnu skupinu te se tako nisu niti mogli pratiti zdravstveni ishodi.

– činjenica je i da su kompenzacije zbog ozljeda i smrtnih slučajeva u slučajevima primjene cjepiva koja djeluju protiv hripavca na samom vrhu isplata odštete.

– istraživanje iz 2013. koje je evaluiralo izvješća o akutnom diseminiranom encefalomijelitisu (ADEM) nakon cijepljenja, pokazalo je da su DTP cjepiva bila među cjepivima koja su najčešće povezana s upalom mozga kod djece između rođenja i pet godina starosti.

– treba istaknuti i da u Kolumbiji na 500 trudnica nije zabilježen niti jedan jedini slučaj mikrocefalije, no stručnjaci samo smatraju da možda postoje različiti sojevi virusa.

E sada, kako se u ovu priču uklapaju GM komarci? Prošle godine su znanstvenici na slobodu pustili GM komarce s ciljem eliminacije komaraca koji prenose zarazne i opasne bolesti, a posebno se navodila vrsta Aedes aegypti, koja prenosi i Zika virus, a pušteni su na području Juazeira (Brazil), što je rezultiralo smanjenjem populacije te vrste komaraca za više od 95%. No, prešućeno je da je oko 4% larvi GM komaraca, koje su trebale umrijeti, preživjelo do odrasle dobi te stvorilo prikladnu mutaciju zahvaljujući kojoj može uspješno prenositi svoje gene. Ako su mutirali, moguće je i da je virus mutirao, no o tome za sada nema nikakvih izvještaja, niti ispitivanja idu u tom smjeru.

Bez obzira na sve, brazilska vlada je 15. siječnja 2016. objavila kako će usmjeriti sredstva u biomedicinski istraživački centar kako bi se pomogao razvoj cjepiva protiv Zika virusa. Koja ironija, još jedno cjepivo protiv virusa…. Nadalje, broj beba s mikrocefalijom je prešao 3500, te zdravstveni autoriteti u Brazilu preporučaju trudnicama da ne izlaze van te da se štite repelentima. Naravno, repelenti sadrže insekticide, i to vrlo otrovne. Sve ovo nalikuje na noćnu moru, veselje zbog trudnoće, pa cjepivo za svaki slučaj, pa repelent za svaki slučaj, a sve to s dozama otrova.

Je li sve ovo samo dobro osmišljen plan usmjeren na hitan razvoj još jednog cjepiva, bi li ova akcija trebala uvjeriti čovječanstvo kako nam nema budućnosti bez mali milijun cjepiva i genetski modificiranih tvari, biljaka i životinja, ili je u pitanju još jedan plan smanjenja broja ljudske populacije i zastrašivanja, prosudite sami.

Izvori: WDDTY, BRAZILIAN SHRUNKEN HEAD BABIES: ZIKA OR TDAP?, Nexus Svjetlost, Os Uma

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s