Neobična otkrića u Yanghai grobnicama

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Na drevnom su kineskom groblju Yanghai, u blizini Turpana, a koje prekriva površinu od 54.000 m², do sada otkriveni mnogi ostaci nomada i pripadnika skupina koje su uglavnom lutale pustinjama i stepama središnje Euroazije. Uz vinovu lozu, kanabis, kapare te mnoge druge neočekivane pronalaske, nedavno su otkriveni i ostaci čovjeka stari više od 2.200 godina. Arheolozi pretpostavljaju da je riječ o pripadniku naroda Gushi koji je živio u skromnim uvjetima, no ono što je u ovom slučaju bilo neobično jest proteza za nogu pronađena još uvijek pričvršćena za njegovo tijelo, a na čijem se dnu nalazilo konjsko kopito.

„Vrlo brzo smo otkrili da je njegova lijeva noga deformirana dok su čašica, bedrena kost i potkoljenica stopljeni i fiksirani pod kutom od 80 stupnjeva“, napisali su arheolozi u svojem izvješću.

Ovako spojeno koljeno čovjeku je otežavalo hodanje ili jahanje jer mu je onemogućavalo istezanje noge, no uz protezu, on je mogao dodirivati tlo dok hoda, a konjsko kopito pričvršćeno na samo dno proteze služilo je kao stopalo i pomoć pri održavanju ravnoteže.

proteza za nogu os uma
Upala, trauma ili reuma su mogući uzroci nastanka deformacije koljena osobe koja je nosila ovu protezu

Sama proteza je izrađena od drva topole, a duž svake strane se nalazi po 7 malih otvora s provučenom kožnom trakom koja je nogu povezivala s protezom. Donji dio ovog pomagala je cilindričnog oblika i omotan ostacima volovskog roga na čijem se dnu nalazi već spomenuto konjsko kopito. Proteza pokazuje znakove istrošenosti što ukazuje na to da ju je vlasnik, za kojeg se pretpostavlja da je preminuo u dobi od oko 60 godina, nosio dugo vremena.

U grobnici su se pored ostataka muškarca nalazili i ostaci ženske osobe koja je u trenutku smrti imala oko 20 godina, no ne zna se u kakvoj su međusobnoj vezi bile te dvije osobe. Utvrđeno je da je njezino tijelo položeno nešto kasnije nakon muškarčevog.

Njihova grobnica je jedna od 30 otkrivenih na tom groblju za kojeg se pretpostavlja da sadrži posmrtne ostatke naroda Gushi o čijoj se povijesti zna jako malo. Poznato je samo da su imali malu državu koja je bila članica jedne od „Trideset i šest država zapadnog područja“ dinastija Qin i Han te da su oko 60. godine pali pod kinesku vlast nakon čega su postali poznati kao Jushi narod.

yanghai grobnica os uma
Iznimno suhi uvjeti i alkalno tlo su djelovali kao konzervansi, omogućujući timu znanstvenika da pažljivo analizira ostatke pronađene u šamanskoj grobnici

No, otkrivena proteza je samo jedna od zanimljivosti vezanih uz ovo groblje i Gushi narod. Naime, arheolozi su ondje otkrili i jednu šamansku grobnicu staru oko 2.700 godina u kojoj su se, pored ljudskih ostataka, uz uzglavlje i kod nogu nalazile velika kožna i drvena posuda s 789 grama marihuane, vrlo dobro očuvane zahvaljujući okolišnim uvjetima. Pretpostavlja se da je kanabis korišten kao lijek ili kao psihoaktivna tvar za pomoć pri vračanju. Ovo otkriće predstavlja jedan od najstarijih dokaza o korištenju kanabisa kao farmakološki aktivne tvari.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s