Kratka zanimljivost – Stvoren prvi umjetni list

Svijet inovacija bruji o novom izumu koji oponaša prirodu – sintetičkom lišću. Izumitelj Julian Melchiorri je javnosti predstavio umjetni list izrađen od svile, a koji, ako je izložen svjetlosti i vodi, može proizvoditi kisik!

List je napravljen od matrice proteina dobivenih iz svile i kloroplasta, organele koja biljkama i algama omogućuje obavljanje fotosinteze. Kad se stavi na svjetlost i primi dovoljno vode, taj umjetni list djeluje poput prirodnog te stvara kisik. Melchiorri kaže da je riječ o vrlo jednostavnoj tehnologiji koja se može primjenjivati gotovo svugdje, kao, primjerice, na gradskim neboderima i zgradama koje se nalaze na prometnim gradskim područjima gdje je količina kisika, zbog zagađenja, na niskim razinama.

Možda je paradoksalno što su ove sićušne tvornice kisika napravljene od sastojaka dobivenih iz pravih biljnih stanica i ugrađene u materijal napravljen od proteina svile, no izumitelj navodi da je njihov vijek trajanja dulji nego što bi to bio slučaj sa prirodnim lišćem iako ne može još reći koliki je vijek trajanja takvog umjetnog lista. No, njihova primjena u gradskim središtima i na sličnim mjestima nije ono što je Melchiorri imao na umu kad je osmišljavao ovaj izum. Njegova je ideja uglavnom namijenjena svemirskim istraživanjima i njihovom dijelu osmišljavanja načina za što kvalitetnijim i lakšim načinima stvaranja kisika u svemiru.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s