Obnovljena proizvodnja plutonija-238

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Američki nacionalni odjel za višeprogramsku znanost i tehnologiju, Oak Ridge National Laboratory (ORNL), je nakon skoro 30 godina ponovo pokrenuo proizvodnju plutonija-238 (PU-238) u svrhu napajanja NASA-inih svemirskih letjelica namijenjenih istraživanju svemira. Ovaj radioaktivni element se u civilnoj uporabi koristi kod termoelektričnih generatora jer samo jedan njegov gram stvara 0,5 W toplinske energije.

No, ta toplina se može koristiti i kao izvor napajanja što je NASA i učinila u svojih otprilike 30 svemirskih misija, uključujući Voyager koji je 70-ih godina istraživao vanjske planete Sunčevog sustava. Plutonij-238 je, smatra se, idealan izvor energije iz nekoliko razloga: polu-životni vijek (vrijeme potrebno polovici atoma nekog elementa da se raspadnu) iznosi oko 88 godina, što znači da se njegova toplinska snaga ne smanjuje prije tog vremena; stabilan je na visokim temperaturama, njegova mala količina može generirati značajnu količinu energije i emitira niske razine zračenja.

Savannah River Plant je do 1988. bila glavno američko postrojenje koje je proizvodilo plutonij-238 nakon čega se NASA opskrbljivala zalihama iz Rusije, a koje su kupljene još 1993. Danas je upotrebljiva samo polovica tih zaliha  što znači da je ovoj svemirskoj agenciji preostalo plutonija za samo još dvije ili tri misije. S obzirom da je proizvodnja stala i u Rusiji, NASA je prije dvije godine odlučila ORNL-u godišnje davati 15 milijuna dolara kako bi se proizvodnja ovog elementa ponovo pokrenula.

Sada, kada je prvi plutonij proizveden, trebat će provesti njegovu analizu kako bi se utvrdile čistoća i količina te je li potrebna prilagodba proizvodnog procesa, no u ORNL-u kažu da će uskoro proizvoditi 300 do 400 g plutonija godišnje uz tendenciju povećanja do prosjeka od 1,5 kg godišnje.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s