Kratka zanimljivost – futuristički leteći automobil postaje stvarnost

Uzrečica “doleti na kavu” uskoro će se moći doslovno shvatiti budući da će se stvara prototip hibridnog vozila kojim će se jednako moći voziti po cestama, ali i letjeti zrakom.

Tvrtka Terrafugia već neko vrijeme radi na ostvarenju vizije budućnosti te su do sada oformili takozvani “prvi praktični leteći automobil”, Transition, čiji izgled zbog krila više liči na avion nego na automobil.

Ovo je vozilo registrirano kao sportski zrakoplov, ima sklopiva krila te mu za polijetanje i slijetanje treba prostora, a vozaču je osim vozačke dozvole potrebna i sportska pilotska dozvola. Iako se njime može voziti po autocestama, polijetanje i slijetanje je ograničeno samo na zrakoplovne luke. No, idući projekt ove tvrtke, TF-X, obećava puno bolje mogućnosti. Ovo hibridno električno vozilo dolazi s naprednom tehnologijom te će korisnicima omogućiti prvi bliži doživljaj leta vozilima kao iz SF filmova.

TF-X će imati mogućnost okomitog polijetanja i slijetanja uz pomoć sklopivih krila koja nose dva elektromotora, a imat će i računalno upravljanje te će putnici moći jednostavno unijeti odredište. Ni to nije sve, jer će leteći automobil TF-X imati mogućnost automatskog izbjegavanja drugih zračnih vozila te loših vremenskih prilika. Svoje baterije punit će iz vlastitog motora ili na postajama za punjenje električnih vozila, krstarit će uz pomoć motora od 300 konjskih snaga te dostizati brzinu od 322 km/h, a doseg leta će biti oko 800 kilometara.

Kratka animacija prikazuje ovu viziju, a nama običnim smrtnicima ne preostaje drugo nego uživati u prikazu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s