Ruski psihodelični rudnik soli

Os Uma
Piše: Irena Dujmušić

Duboko ispod zemlje, kod gradića Solikamsk, Rusija, nalazi se napušten rudnik soli, Silvinit, neopisive, psihodelične ljepote. Špilje i hodnici prekriveni su nevjerojatnim uzorcima uzrokovanim prirodnim miješanjem slojeva minerala karnalita, čije su glavne boje crvena i žuta, ali se može pojaviti i plava, ljubičasta, pa čak i bezbojna.

ruski rudnik soli3

Danas je u uporabi samo mali dio rudnika, a ostatak tog ogromnog kompleksa napuštenih hipnotičkih tunela dostupan je samo uz dozvolu vlasti. Fotograf i speleolog, Mihail Mishainik i njegovi prijatelji istraživali su spektakularne hodnike ispod industrijskog grada.

ruski rudnik soli4

Mihail navodi da su rudnici strašno dugački, protežu se kilometrima u širinu i dužinu, te da je osjećaj koji vlada tako duboko ispod zemlje neopisiv, gubi se pojam o vremenu, zrak je ispunjen česticama soli što izaziva stalnu žeđ i vlada mrkli mrak.

ruski rudnik soli

U psihodeličnom je rudniku, sa svojom ekipom, proveo više od 20 sati, a u više navrata su ostajali i preko noći, pri slabom osvjetljenju uz osjećaj stalno prisutne opasnosti od klizišta ili curenja otrovnih plinova.

Ruski rudnik soli1

Fotografije koje je snimio mogu tek malo dočarati osjećaj koji izaziva boravak u ovakvom hipnotičkom okruženju, no ipak pokazuju magičnu ljepotu prirode.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s