Energetska revolucija – baterije od kanabisa

Os Uma
Piše: Irena Dujmušić

Prema studiji istraživača sa Sveučilišta u Alberti, industrijska konoplja može pomoći u stvaranju održive, jeftine i iznimno učinkovite baterije. Moguće je da svjedočimo novoj energetskoj revoluciji čime bi se stalo na kraj iskorištavanju prirodnih resursa i naše zdrave pameti.

Profesor David Mitlin predstavio je rezultate nove studije koja istražuje potencijal industrijske konoplje kao pomoć u stvaranju iznimno učinkovitih baterija. Zagrijavanjem vlakana konoplje, znanstvenici su uspjeli preurediti ugljikove atome biljke te tako stvoriti tanke, dvodimenzionalne listove ili nanolistove. To su potom koristili kao elektrode u baterijama.

Prije ovog otkrića, problem dugog punjenja i brzog pražnjenja baterija znanstvenici su pokušali riješiti grafenom, zbog njegovog jedinstvenog svojstva, no problem je ostao budući da je ova tehnologija preskupa. Srećom, tu je ponovno svemoguća konoplja, ova nedavna studija pokazala je da je ona učinkovitija od grafena, a k tome i 1.000 puta jeftinija, zbog njenog brzog rasta i lakog uzgoja.

Mitlin navodi: “Elektrokemijski učinci našeg uređaja su u rangu ili su čak bolji od uređaja na bazi grafena. Ključna prednost je u tome što su naše elektrode izrađene od bio-otpada u jednostavnom procesu, i stoga su puno jeftinije od grafena.” Dodao je i da bi superbaterije od konoplje mogle uvelike izmjeniti način napajanja elektronike.

Dok današnjim baterijama trebaju sati punjenja, superbaterije bi u teoriji trebale svega par sekundi. Uređaji na bazi konoplje imaju energetsku gustoću oko 12 vat-sati po kilogramu, što je dva do tri puta više od komercijalnih uređaja. Oni također djeluju u iznimnom temperaturnom rasponu od smrzavanja do skoro 100 stupnjeva celzijusa.

Upravo je nedostatak gustoće energije bio problem kod superbaterija, što znači da još uvijek nisu mogle može pohraniti više energije u isto vrijeme kao i postojeće baterije. Istraživači su pokušavali napraviti bolje elektrode kako bi unaprijedili tu energetsku gustoću što je razlog zašto su se Mitlin i njegov tim okrenuli konoplji. Već se istraživao energetski potencijal konoplje no poanta je bila u načinu obrade, a ovaj put je Mitlinov tim to sve detaljno shvatio, razradio i uspio.

Ono što usporava ovakve projekte su nebulozni zakoni koji koče uzgoj konoplje. Iako pomaka ima, nadajmo se da će uskoro doći do značajnih promjena jer se svakim danom dokazuje da je konoplja nezamjenjiva u svakom smislu.

Izvori: BBC, Alternet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s