Nevjerojatno – pedijatrijski časopis traži da se dojenje prestane promovirati kao prirodno

Os Uma
Piše: Irena Dujmušić

Novi članak u časopisu “Pediatrics” poziva zdravstvene djelatnike da prestanu govoriti kako je dojenje prirodno, tvrdeći da to ostavlja dojam da je praksa prirodnog roditeljstva zdravija. Autori članka su započeli javnu kampanju za okončanje riječi prirodno u kontekstu pozitivnog, tvrdeći da je to povezano s “problematičnom” praksom porođaja kod kuće, kućnog školovanja ili odbacivanja GMO hrane te da pokret prirodnog roditeljstva ometa napore koji se ulažu oko cijepljenja djece.

U članku u spomenutom časopisu koji izlazi u sklopu Američke akademije za pedijatriju pod nazivom: “Nenamjerne posljedice pozivanja na “prirodno” u promociji dojenja”, autorica doktorica Jessice Martucci i Anne Barnhill, između ostalog piše: “…zabrinuti smo zbog promocije dojenja koje hvali dojenje kao “prirodan” način za hranjenje dojenčadi. Ova poruka snažno poručuje da je “prirodni” pristupi zdravlju bolji… Promicanje dojenja kao “prirodnog” može biti etički problematično, a još više zabrinjava što to može osnažiti uvjerenje da su “prirodni” pristupi a priori zdraviji.”

Autorice su posebno zabrinute da će promoviranje prirodnih praksi poput dojenja naškoditi praksi cijepljenja, jer će mnogi roditelji koji slijede takozvano prirodno roditeljstvo također odgoditi ili odbiti cijepljenje za svoju djecu. Također navode i druge primjere “zabluda” da je izbor prirodnog istinski bolji, što uključuje i odbijanje GMO hrane, davanje prednosti organskoj naspram konvencionalno uzgojenoj hrani kao i zabrinutost oko fluoridacije vode. Očigledno je da postoji preveliki rizik od stvaranja dojma da je prirodno pozitivan izbor, pa su autorice zaključile da riječ prirodno ne bi trebalo biti korišteno u pozitivnom kontekstu, čak i ako to znači omalovažavanje dojenja. Stoga doktorice kažu: “Trebamo dvaput promisliti prije spominjanja riječi “prirodno” u promociji dojenja, čak i ako to motivira žene da doje.”

Doktorice dalje izlažu kako je internet pravi primjer za ono što one objašnjavaju. Naime, već brza pretraga pokazuje neke od potencijalno problematičnih posljedica korištenja izraza da je prirodno bolje. Čim se u tražilicu unese pojam “prirodan život” dolazi se do raznih stranica posvećenih prirodnom roditeljstvu, a tu se često intenzivno raspravlja o idejama poroda kod kuće, dojenja ili homeopatije, ali i o sigurnosti i nužnosti cijepljenja te promicanju prirodnog jačanja imuniteta i prirodnom ozdravljenju. Posebno ih brine što su istraživanja pokazala da se protivljenje obaveznom cijepljenju preklapa s interesom za komplementarnu i alternativnu medicinu, skepticizmom prema institucionalnoj vlasti i čvrstom opredjeljenju i interesu prema zdravstvenoj edukaciji, autonomiji i zdravoj životnoj praksi. Autorice na kraju zaključuju ako je prirodno najbolje u slučaju dojenja, da je nemoguće očekivati da će majke ignorirati sve druge “prirodne” svjetonazore, poput odbijanja cijepljenja.

Iako se neki stručnjaci na ovom polju ograđuju od ove nebuloze, treba imati na umu da je pokret povratka prirodi i prirodnom sve jači i glasniji, a paralelno s time raste i panika onih koji promoviraju “sigurnije”, manje prirodne opcije, budući da im se time drastično smanjuje profit. Stoga ovaj prijedlog, koliko god bio nevjerojatan, zapravo i ne treba čuditi. Zapravo, slobodno se možemo pripremiti na slične udare na zdrav razum.

Izvor: The Examiner

13 comments

 1. Potpuno se slažem s autorima istraživanja objavljenog u časopisu Pediatrics koje je dostupno ovdje. Riječ “prirodno” se i prečesto i nekritički upotrebljava kao oznaka stvari za koje osoba smatra da su dobre ili korisne. Svjestan sam da komentiram na portalu posvečenom “alternativi” ali pozivam one koji objavljuju ovakve negativne komentare na potpuno legitimne znanstvene članke da pruže dokaze u istinitost svojih tvrdnji i pokažu dokaze da je porod kod kuće sigurniji, da je cijepljenje štetno i da GMO uzrokuje bolesti. Teret dokaza leži na Vama.

  Like

  • Čak i da ste u pravu, i da je sve što ste nabrojali upitno, sve to nema nikakve veze s time da se dojenje ne promovira kao prirodno, jer ono to doista jest. Zaista ne postoji ništa prirodnije i više iskonsko od dojenja, i u današnje vrijeme kada je dojenje postalo stigmatizirano u javnosti, zaista je potrebno uložiti sve napore kako bi se shvatilo da je dojenje najprirodnija pojava ikad.

   Liked by 1 person

  • Svi koji smatraju da je GMO zdrav treba dobrovoljno da se prijave za eksperiment u kome ce oni i njihovi clanovi porodice narednih 10-20godina da se hrane iskljucivo GMO hranom pa cemo onda videti da li to izaziva ili ne odrejden bolesti.

   Like

  • Dojenje djeteta je nesto sto je definitivno prirodno i dobro za dijete.Tako nesto ne treba dokazivati-ili ako bas zelis dokaze proseci u proljece kroz prirodu.
   Cjepivo je stetno-jednom tisucu djece… dokazi ti bas svakoj mami da njeno dijete nije jedno od…
   GMO u sebi sadrzi 30% pesticida u samom sjemenu…
   Moze se obolit i od domaceg proizvoda ako si ga tretira ljutim pesticidima… razlika je takodjer sto iza domaceg tretiranog proizvoda mozes promijenit kulturu, a iza GMO nista ne raste
   To su cijenice.Ne znam kakav dokaz trazis-nesto crno na bijelo s pecatom?

   Like

  • Ma nee, uzecu prirodnu vakcinu i prirodnu genetski modifikovanu hranu. Uzecu i prirodnu mlijecnu formulu/prasak, neecu dati djetetu da sisa. Niko tu ne zaradjuje, to je zabluda i zavjera, laz plasirana da ja ne kupujem. Ali ja cu da kupujem i dajem, sve sto izbacite.
   Decko, ozbiljno? Moram li da ti kazem sta mislim o tvojoj inteligenciji dok “te” citam?
   Pozdrav!

   Like

  • Zašto bi bilo ko bilo kome bilo šta trebao dokazivati
   svako neka radi kako veruje i kako misli
   zašto bi ja morao jesti GMO samo jer ne mogu dokazati da je štetna, koje su to bulalaštine?
   ko oce neka jede ko neće nemora
   tako je i sa vakcinama i sa zdravstvom. dovoljno je što plaćam zdravstvo a ne koristim ga
   još sad moram i da ga koristim čak i ako ne želim..

   Like

  • Pa evo i ja pozivam vas da pružite dokaze da li su cjepiva u istinu efikasna i sigurna , prezentirajući usporedne rezultate pobola iz nezavisnih studija potpuno procijepljene djece i one djece koja uopće nisu primila bilo koje cjepivo . Nemojte navoditi otrcane floskule pro-vaxera , već konkretne studije , ako ih imate .

   Like

 2. Da se razumijemo,naucno je jedno a priroda je drugo. GMO je uzas, ne pricajte gluposti, dojenje je najprirodnije sto moze biti. I to ne smije se dovoditi u dilemu. Cjepljene svih cjepiva ne treba uzeti za ozbiljno, i cjepiti djecu odredjenim,ali ne svim cjepivima sto se nadje na trzistu ili pod moranjem. Nisu nasa djeca pokusni kunici, a ni mi. Za GMO, pa dobro je li normalno da zena rodi kozu , nije pa nije ni normalna gmo hrana. otrov sami, a to sto nam je sustav i amerika stavila pred gotov cin i mi to prihvatili je druga prica. Sto kazu Rusi, teror je GMO. Pa vi pricajte borbene koliko hocete.

  Like

 3. p.s. da dodam da ovo nije nikakvo istrazivanje vec cisto nagadjanje. Ja ne vidim da su one nekim egzaktnim metodama pokazale da dojenje nije prirodno ili da nije zdravije od ostlaih nacina ishrane beba, kao sto ni ne navode kakvim su to naucnim metodama dosle do zakljucka da je GMO zdraviji od organske hrane.

  Like

 4. Očito je da su autorice zabrinute za svoj dohodak koji im osigurava farma mafija i Monsanto. Nitko razuman ne može tvrditi da riječ “prirodno” može u sebi imati bilo kakvu opasnost. A sve to što ove “doktorice” zagovaraju je opasnost za prirodu i zdravlje ljudi. Gdje im je moral da izlaze sa takvim stavovima? Milijune godina priroda nam daje najbolje od sebe a takvi ju nemilosrdno truju i uništavaju, a sa time i zdravlje ljudi. Nadam se da ce na kraju primiti plaču i za to.

  Like

 5. Dojenje djece je neprirodno. Djecu treba da hrane roboti. Svi smo gledali film Matrix i vidjeli smo kako to sve lijepo funkcioniše. Mislim da treba da strijemimo takvom svijetu.
  Sjećate se crvene i plave pilule iz tog filma. Crvena je istina, ali ružna, a plava je neznanje, ali blaženo…

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s