Smrznuta Charlotte: jeziva lutka iz viktorijanskog doba

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Baš kao nekad, mnoge djevojčice i danas vole sakupljati lutke i igrati se njima. U novije se doba te lutke uglavnom izrađuju od plastike, no oduvijek su bile popularne one keramičke koje su svoj procvat doživjele u viktorijansko doba. Jedna od popularnijih lutki tog doba bila je Smrznuta Charlotte (Frozen Charlotte), mala lutka napravljena od jednog komada neglaziranog porculana koja je spavala u – lijesu!

Charlotte je svoj naziv dobila prema američkoj narodnoj pjesmi iz 1840. naziva „Fair Charlotte“ koja govori o mladoj djevojci koja za vožnju saonicama nije željela odjenuti toplu odjeću kako ne bi prekrila svoju lijepu haljinu zbog čega se tijekom putovanja smrznula i umrla. Postoje rasprave o tome je li ova pjesma fiktivna ili se temelji na stvarnom događaju, točnije, onom objavljenom 8. veljače 1840. u New York Observeru prema kojem se „mlada djevojka smrznula na putu do svečanog bala povodom Nove godine“. No, bez obzira na povijest pjesme, ona je služila kao upozorenje mladim damama koje zbog svoje taštine ne slušaju savjete roditelja.

carlotte os uma
Primjerak Smrznute Charlotte u njezinom lijesu na kojem piše “Ne pričaj tako puno”

Lutka je prvobitno proizvedena 1850. u Njemačkoj gdje se prodavala kao igračka kojom su se djevojčice zabavljale tijekom kupanja. Njezina popularnost je brzo rasla te se Charlotte uskoro počela prodavati i u drugim zemljama. U SAD-u je tada koštala jedan cent i prodavala se zajedno s vlastitim lijesom i prekrivačem. U Velikoj Britaniji se često skrivala u puding ili kolač kao božićno iznenađenje što je bilo moguće jer je veličina ovih lutaka varirala od 2,5 cm do više od 45 cm.

Oko 1860. godine, nedugo nakon što su se počele proizvoditi veće inačice Smrznute Charlotte, javnost se počela buniti izjavljujući da su veće i nage lutke nemoralne te ih je počela nazivati „Smrznuti Charlie“ što se danas smatra muškim pandanom ove lutke.

Osim što su sve izrađene od porculana, ove lutke se međusobno razlikuju i po boji kose i očiju, ali i detaljima na licu koji variraju od jednostavnih točkica do onih s detaljno iscrtanim obrvama, trepavicama, šarenicama itd. Postojale su i potpuno crne inačice koje danas među kolekcionarima postižu visoku cijenu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s