Sibirski ledeni bubnjari

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Legendarni John Lennon je jednom rekao da glazba pripada svima, a s time bi se složili i sibirski udaraljkaši koji su, zahvaljujući svojem improviziranom sviranju po smrznutoj površini Bajkalskog jezera, postali viralni hit.

Ovo se jezero, staro više od 25 milijuna godina, smatra najstarijim i najdubljim na svijetu. Tijekom zime, kad je cijela površina prekrivena i do 30 cm debelom ledenom korom, ondje se režu kocke leda i raznose na prodaju po okolnim naseljima. Također u to vrijeme (od siječnja do svibnja), jezerom se odvija automobilski, kamionski i drugi prijevoz. No, odnedavno je jedna skupina Sibiraca otkrila još jednu njegovu značajku – zvuk, odnosno, mogućnost sviranja po smrznutim valovima Bajkalskog jezera.

Poznato nam je da se mnogi svakodnevni pribori mogu upotrijebiti kao instrument, osobito ako se sjetimo uličnih svirača koji sviraju pomoću staklenih boca ispunjenih vodom ili onih koji koriste plastične ili metalne kante. „Ne biste vjerovali, ali ovaj prekrasan zvuk proizlazi iz leda,“ kaže Natalya Vlasevskaya, udaraljkašica i osnivačica ove perkusijske skupine glazbenika nazvane “Etnobit”, a koja je do svojeg otkrića došla sasvim slučajno i to kad se jedna njihova članica poskliznula i pala na jezerskom ledu. Svjedoci kažu da je njezin pad proizveo uhu vrlo ugodan i privlačan zvuk što ih je navelo da ispitaju akustiku smrznutog jezera. Pokazalo se da takav zvuk nastaje samo na tom jednom dijelu jezerske površine zbog čega su odlučili iskoristiti zimsko doba godine i ovaj prirodni instrument te snimiti svoj improvizirani uradak.

Postoje neki skeptici koji ne vjeruju u tu priču o „samo jednom mjestu na jezeru gdje se može stvarati glazba“ kao ni u to da se na ledenoj površini doista mogu stvoriti takvi zvukovi, stoga sami odlučite je li sviranje po smrznutim valovima stvarno i je li doista očaravajuće kao što većina tvrdi:

Izvor: Daily Mail, Siberian Times

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s