Zaštita okoliša – biorazgradiva boca napravljena od algi

Os Uma
Piše: Irena Dujmušić

Ono što će nas uništiti i nadživjeti, ukoliko nešto ozbiljno ne poduzmemo, je zasigurno plastika. Iako je recikliranje uzelo maha, to je tek mali postotak u odnosu na ogromne količine koje se ostavljaju na odlagalištima smeća ili koje završavaju u morima i oceanima.

Neka od najperspektivnijih rješenja mogu biti bakterije koje razgrađuju smeće ili plastika od konoplje no tu su i alge, koje nisu samo odličan izvor zdrave hrane, već se koriste i za pročišćavanje otpadnih voda nakon čega se prikupljaju i koriste za izradu plastike.

Islandski student dizajna proizvoda, Ari Jónsson, se vodio upravo takvom idejom kako bi osmislio biorazgradivu bocu za piće. Sve je započelo nakon što se upitao zašto koristimo materijale kojima trebaju stotine godina da bi se razgradili, da bi od njih napravili bocu iz koje ćemo piti samo jednom i onda je baciti. Tražeći odgovarajući materijal, naišao je na agar, biopolimer koji se ekstrahira iz algi.

Svojstvo agara je da će se u doticaju s vodom formirati u želatinasti materijal koji se potom može staviti u kalup. Prema dizajneru, tako napravljena boca će zadržati taj oblik sve dok se ne isprazni, nakon čega će se početi razgrađivati. Voda spremljena u ovakve boce je sigurna za piće, iako bi nakon nekog vremena mogla dobiti blago slankast okus zbog agara, a što je još bolje, ove su boce jestive.

Ovo je za sada samo konceptualni projekt, te se još uvijek ne može koristiti kao ozbiljna alternativa ambalažnoj plastici zbog osjetljivosti materijala, no oni koji se inače bave algama kao biomasom znaju da se uz dodatak glicerola ili neke druge tvari kao plastifikatora može napraviti odlična bioplastična masa. Ova je ideja tek početak koja nam može pomoći u traženju novih načina rješavanja ovog gorućeg problema.

Izvor: Science Alert

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s