Longmen špilje – riznica drevne budističke umjetnosti

Os Uma
Piše: Irena Dujmušić

Longmen špilje i niše sadrže najveću i najimpresivniju kolekciju kineske umjetnosti dinastija Sjeverni Wei i Tang (316-907). Ovi radovi, u potpunosti posvećeni budizmu, predstavljaju vrhunac kineskog umijeća klesanja u kamenu.

Smješten na obje strane rijeke Yi nedaleko od drevnog glavnog grada Luoyang u provinciji Henan, ovaj kompleks čini više od 2.300 špilja i niša urezanih u strmim vapnenačkim stijenama koje se protežu preko 1 kilometar duljine. Sadrže gotovo 110.000 budističkih kamenih statua, više od 60 struktura u obliku kupola i 2800 natpisa uklesanih na stelama – kamenim pločama. Luoyang je bio glavni grad tijekom kasnog razdoblja dinastije Sjeverni Wei i rane dinastije Tang, a najintenzivnije razdoblje rezbarenje datira s kraja 5. stoljeća do sredine 8. stoljeća.

longmen

Na liticama planine Longmen na zapadu i Xiangshan na istoku, između kojih teče rijeka Yihe, trećina špiljskih skulptura potječe iz vremena dinastije Sjeverni Wei, a dvije trećine iz dinastije Tang. Stil skulptura, dizajn odjeće i izrazi lica na kipovima, kao i metode rezbarenja pokazuju vrlo malo stranog utjecaja, te predstavljaju primjer vrhunca razvoja kineske špiljske umjetnosti.

longmen1

Izgradnja špilja protezala se sveukupno kroz šest uzastopnih dinastija, tijekom razdoblja od više od 400 godina. Radovi su započeli 493. godine kada je car dinastije Sjeverni Wei, Xiaowen, premjestio svoju prijestolnicu u Luoyang. Od 493. do 534. godine slijedi razdoblje intenzivnog klesanja otvora, a prva isklesana špilja je Guyangdong. Zatim su u čast sjećanja na carevog oca i majku isklesane još dvije špilje, a sve su tri poznate kao Tri Binyang špilje (Binyangsandong). Do 626. godine slijedi razdoblje izgradnje manjih špilja, a na vrhuncu dinastije Tang (626.) kineski budizam je u procvatu. Umjetnički vrhunac Longmen špilja je naročit za vrijeme vladavine cara Gaozanga i carice Wuzetian, a to razdoblje najbolje predstavlja skupina divovskih figura špilje Fengxiansi, koje se smatraju remek-djelima od svjetskog značaja. U ovom su razdoblju nastale i brojne špilje raznih veličina, ali i brojni budistički hramovi.

Longmen4

Ova izvanredna manifestacija ljudskog umjetničkog stvaralaštva dokazuje kako se težnjom ka savršenstvu i posvećenim radom može stvoriti istinski čudesno mjesto. Zbog svog značaja, Longmen špilje su 2000. godine stavljene na popis svjetske kulturne baštine.

Izvori: Unesco, China.org.cn

Leave a comment