Visokoproteinski kruh – zdravija varijanta s vrlo malo ugljikohidrata

Os Uma
Piše: Irena Dujmušić

Za one koji paze na zdravlje, prehrana bogata proteinima i siromašna ugljikohidratima ne predstavlja novost. Poseban izazov u ovoj vrsti ishrane predstavlja kruh, stoga su brojni poklonici eksperimentirali kako bi došli do odgovarajućih recepata koji će omogućiti zdraviju inačicu kruha.

Postoje razne varijacije ovakve vrste ishrane, neke u potpunosti eliminiraju ugljikohidrate, dok je u nekima udio znatno smanjen. Bit je u tome da ona zaista utječe na zdravlje, posebice na gubitak tjelesne težine. Visokoproteinska dijeta utječe na osjećaj sitosti, što znači da je na taj način, ukupno gledano, unos kalorija manji. Ovo je sasvim logično jer mnogi neće zamijeniti ugljikohidrate nekom proteinskom hranom, nego će ih samo eliminirati, što će obroke učiniti zdravijima, ali i količinski manje obilnijima. No, iako unos ugljikohidrata treba smanjiti, pogotovo u današnje doba kada je brza prehrana zavladala svijetom, ne treba ih u potpunosti eliminirati budući da su i oni izvor hranjivih tvari.

Jedna velika prepreka u ovoj vrsti prehrane je kruh, kojeg su mnogi izbacivali lišavajući se time mnogih jela. Kruh, pogotovo bijeli pšenični, je izrazito neprikladan za visoko proteinsku ishranu, ali i za svakoga tko brine o svom zdravlju. Srećom, danas postoje odlične zdravije zamjene, te se kruh s visokim udjelom proteina i niskim udjelom ugljikohidrata može kupiti u nekim trgovinama i pekarama, ali se može napraviti i kod kuće. Što se tiče kupovnih vrsta proteinskog kruha, jednom je analizom ustanovljeno da oni u prosjeku sadrže oko 12,5% masti za razliku od drugih vrsta kruha poput kruha od lana ili integralnog brašna sa sjemenkama suncokreta koji sadrže 5% masti. Također, otkriveno je kako su razine proteina u ovakvom kruhu daleko više i iznose oko 21%, dok tradicionalni kruh sa sjemenkama sadrži oko 7% proteina. Prosječna količina ugljikohidrata je bila cca. 12%, dok je kod uobičajenih vrsta kruha udio ugljikohidrata daleko veći, primjerice kod takozvanih zdravijih vrsta kruha od cjelovitog brašna sa sjemenkama on iznosi najmanje 40%. Dakle, proteinski kruh sadrži više proteina i masti, te manje ugljikohidrata te zbog toga predstavlja jači kalorijski obrok, te ga treba konzumirati u manjim količinama. No, gledajući kako se danas prehrana većinom temelji na neumjerenim količinama peciva i kruha u svim oblicima i okusima, što predstavlja direktnu opasnost za razvoj mnogih teških bolesti, uvođenje proteinskog kruha u ishranu će biti velika smjernica ka zdravoj prehrani. Dakle, ovaj kruh je namjenjen svima onima koji se već hrane na ovaj način, kao i za one koji žele smanjiti unos ugljikohidrata, ali žele i dalje ponekad pojesti malo kruha.

Ukoliko niste u mogućnosti kupiti već gotov proizvod, uvijek ga možete napraviti sami, a na internetu je dostupno jako puno recepata za proteinski kruh, koje je vrlo jednostavno napraviti. Jedan od popularnijih je recept za iWKAN proteinski kruh za čiju osnovu treba pomiješati 500 g kravljeg sira, 250 g zobenih pahuljica, 3 do 4 jaja, 1 čajnu žličicu soli, te 1 žličicu sode bikarbone. U smjesu se može dodati i žlica maslinovog ulja te žlica lanenih sjemenki. Dobivena se smjesa ulije u kalup i peče 45 do 60 minuta na 170°C, odnosno dok se pri probadanju ne lijepi i kada ima lijepu zlatno žutu boju.

Također, proteinski se kruh može raditi i od vrlo zdravog kokosovog, heljdinog i bademovog brašna ili od kvinoje, koja se mogu miješati međusobno uz dodatak nekog zdravog ulja, soli i sode bikarbone. Ljubitelji proteinskog kruha također znaju dodati i brokulu, cvjetaču, mango i bananu, između ostalog. Dobro je imati na umu da kod prvog pripravljanja ovakvog kruha možete mjere prepoloviti, sve dok ne budete u potpunosti zadovoljni izvedbom. Vrlo su zasitni, te se od cjelokupne količine kroz dan jede svega jedna četvrtina ili petina, što znači da se jedan ovakav kruh radi svega dva puta tjedno. No, zbog sastava namirnica on nije podložan dugom stajanju, te je dobro držati ga na hladnom mjestu ili raditi manji kruh svakih par dana. Kako proteinski kruh ne zahtjeva dugotrajnu pripremu i stajanje, lako ga je napraviti, a dodatnim istraživanjem recepata sigurno ćete doći do svoje idealne verzije.

Izvori: Calorie Secret, Women’s Health, CVUA , Protein Bread Recipe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s