Energetske tetovaže

Os Uma
Autor: Irena Dujmušić

Tetoviranje ponovno dobiva svoj pravi smisao, baš kao što je to bilo nekada davno, te tetovaže mogu, osim jedinstvenog obilježja i identiteta, omogućiti povoljan učinak na auru i protok energije, što naravno ovisi o dizajnu i mjestu gdje će se tetovaža primijeniti. Tako se koristeći znanjem o ljekovitim moćima energetskih akupunkturnih meridijana i simbolima tetovaža, uz duž tih meridijana, može usredotočiti intenzivna energija potrebna za iscjeljivanje. Kao dio rituala, mogu se dodavati i drevne, plemenske tetovaže kako bi se ojačao pristup određenim vrstama energije što može imati vrlo snažan učinak.

Obilježavanje i energiziranje duha i tijela kroz korištenje tetoviranja i piercinga se može pratiti do samih početaka ljudskog postojanja. Iako je tetoviranje teško precizno datirati, ipak je poznato da su najstariji pronađeni arheološki tragovi tetoviranja stari otprilike 12 000 godina, a nalaze se na malim kipovima. Međutim, službena se arheologija uglavnom ne slaže s time da ornamentalna površinska dekoracija kipova pretpovijesnih kultura prikazuje tetovaže. No, kako se o ljudskoj povijesti zapravo gotovo ništa ne zna, ova nam činjenica ne treba biti zbunjujuća. Najstarija poznata očuvana tetovaža na tijelu pripada “ledenom čovjeku”, Ötziju, koji je živio prije otprilike 5400 godina. Ötzi je imao 61 tetovažu, a neke od njih su smještene uz duž akupunkturnih meridijana, u blizini akupunkturnih točaka, a budući da je utvrđeno da je bolovao od osteoartroze, vjeruje se kako su osim statusne i zaštitne simbolike ove tetovaže imale svrhu liječenja. Osim Ötzija, pronađeno je i više mlađih tetoviranih mumija, a ovoj pojavi govore i grčki, rimski i egipatski kroničari. Rane kulture u Kini, Egiptu, Rimu, pacifičkim otocima i Meksiku su bile vrlo svjesne kako stimulacija energije kroz piercing može utjecati na naše fizičko zdravlje, te da ukrašavanje tijela tetovažama pomaže u povezivanju s duhovnom suštinom, što znači da tetoviranje i piercing nisu isključivo vezani samo uz pripadnost određenim plemenskim, vjerskim ili supkulturnim skupinama.

Kada je u pitanju iscjeljivanje energije koja teče kroz tijelo, putem energetskih meridijana, shvaćamo da piercing može donijeti pozitivne rezultate, baš poput akupunkture, dok tetovaža smještena uz meridijan može osnažiti meridijan dok se obavlja neka od tehnika iscjeljivanja. Također, piercing i tetovaže se mogu stavljati i preko čakri, uz sličan učinak. Jedna od metoda iscjeljivanja, Reiki, koristi se u obliku simbola za tetovažu koji se postavljaju uz duž meridijana. Reiki majstori navode kako je svaki piercing ili tetovaža unutrašnje putovanje, kroz koje će se, kako život prolazi, moći pratiti učinci. Napominju kako je važno, u slučaju tetoviranja, slušati svoj instinkt i odabrati pravi simbol, onaj koji nam nešto govori. Dobro je meditirati o ideji tetoviranja, o energiji koja je povezana s određenim simbolom. Kada se osjeti povezanost sa energijom simbola, potrebno je uočiti gdje naše tijelo odgovara na tu energiju, jer će to biti najbolje mjesto za postavljanje simbola i iscjeljivanje.

Čak i ako ne znamo ništa o Reikiju, možemo se osloniti na svoju intuiciju kako bi odabrali neki simbol i mjesto na koje ćemo ga staviti. Naše tijelo i naša duhovna energija će nas u tome navoditi, sve što je potrebno jest osluškivati i prepoznati ono što naša bit traži. Iznimno je važno napomenuti da tetovaže mogu biti i štetne, naime, Zaklada za istraživanje duhovnih znanosti je provela istraživanje o duhovnom utjecaju tetovaža čime je zaključeno da tetovaže mogu negativno utjecati na osobu, posebno ako su stavljene samo zbog mode. Takve tetovaže mogu osobu vezati isključivo uz ovaj materijalni svijet, pa će na taj način predstavljati prepreku duhovnom napretku. Stoga je izuzetno važno vezati tetovažu uz duhovnost, uz iscjeljivanje i energiju, kako daljnji napredak ne bi bio ograničen samo na tjelesni aspekt. Slušajte sami sebe i to će vas odvesti na pravo mjesto, do pravog simbola. Prije tetoviranja i piercinga, uvijek je korisno jasno definirati svoje namjere, treba imati na umu da svaki simbol ili ukras ukazuje na ono kako se osjećamo o sebi samima. Oni odražavaju ono u što mi vjerujemo da jesmo i ono što želimo da svijet zna o nama. Sve je energija i sva je energija svjesna, pa primjenom načela energetskih meridijana u umjetnosti tetoviranja, postižemo razumijevanje kako je ono, što smo postavili na svoje tijelo, energetski povezano s našim cjelokupnim sustavom uma, duha i tijela.

Tekst je objavljen u časopisu Svjetlost broj 146. za ožujak/travanj 2016. i objavljuje se uz dozvolu uredništva

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s