Šalica zdravlja – mlijeko od konoplje

Os Uma
Autor: Irena Dujmušić

Za sve one koji paze na zdravlje, mlijeko od konoplje je puno bolji izbor od bilo kojeg mlijeka životinja. Zbog svojih raznolikih i zdravih sastojaka poput magnezija, kalcija, željeza, kalija, riboflavina, folne kiseline, cinka i tiamina, vitamina A, E, D i B12 te 10 esencijalnih aminokiselina, ono će biti savršen zdravi dodatak prehrani i glavni sastojak mnogih delicija.

Zdravstvene prednosti mlijeka od konoplje su brojne, ne samo da protu upalna svojstva poboljšavaju cirkulaciju, već i jačaju srce te smanjuju rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Osim toga, djeluje na jačanje imuniteta, čisti kožu i čini je zdravijom, jača kosu i nokte, pomaže kod reumatnog artritisa, dijabetesa i dijabetičke neuropatije. Također, mlijeko konoplje će smanjiti simptome PMS-a i menopauze te ojačati mentalne sposobnosti. Posebna je pogodnost ta što ovo mlijeko ne predstavlja alergološku opasnost, za razliku od kravljeg mlijeka ili mlijeka od soje.

Mlijeko od konoplje se može kupiti u trgovinama zdrave hrane, no vrlo se lako može napraviti i kod kuće. Za to je potrebno uzeti oko pola šalice sjemena konoplje te dvije šalice vode. Miksanjem u blenderu nekoliko minuta dobit ćete smjesu koju je potom potrebno procijediti. Konzumirati se može odmah, a u hladnjaku može stajati oko tri dana. Ovu šalicu zdravlja sa svega 140 kalorija i pet grama masti po šalici možete kombinirati i s drugim sastojcima, varijante su brojne, a zdravstvene prednosti nebrojene. Okus ovog mlijeka je više kremast i pomalo orašast, za razliku od rižinog ili sojinog mlijeka, a osim kao napitak, mlijeko od konoplje se može koristiti u izradi raznih slastica, gdje se posebno ističe vrlo popularan sladoled od konoplje.

Tekst objavljen u časopisu Svjetlost broj 146. za ožujak/travanj 2016. i objavljuje se uz dozvolu uredništva.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s