Lutke identične maloj djeci za liječenje pedofilije?

Os Uma
Piše: Irena Dujmušić

Japanska kompanija Trottla, na čelu sa Shin Takagijem, kreira i prodaje lutke koje upadljivo liče maloj djeci, a sve navodno kako bi se pomoglo ljudima s pedofilskim sklonostima u prevenciji kaznenih djela. Lutke koje predstavljaju djecu, od kojih su neke kreirane da izgledaju kao da imaju svega pet godina, i koje se koriste za upražnjavanje seksualnih pedofilskih fantazija, prodaju se diljem svijeta.

Takagi, koji također ima pedofilskih sklonosti, navodi kako je osmislio ove lutke kako bi pomogao pedofilima da se odupru ovisnosti. Kaže kako i njega seksualno privlače mala djeca, no vjeruje i kako se djeca trebaju zaštititi, stoga je došao na ovu, najblaže rečeno, bizarnu ideju. On smatra da “Trebamo prihvatiti da ne postoji način na koji bi se nečiji fetiši mogli promijeniti”, te da je “Pomaganje ljudima da izraze svoje želje pravno i etički ispravno”. Smatra i da “Nije vrijedno živjeti ako morate živjeti s potisnutim željama.”

Na žalost, ova je informacija točna, na web stranici Trottla može se pogledati ponuda raznih lutki koje zaista nevjerojatno nalikuju na živa bića, u ovom slučaju na djecu. Fotografije je zabranjeno prenositi, zaštićene su autorskim pravima, a neke od njih su toliko eksplicitne da izazivaju totalni šok i gađenje. Svim ljudima osjetljivim na ovakve prikaze se ne preporučuje otvaranje stranice i gledanje fotografija.

Iako je Takagi vješto osmislio svoju obranu, teško je u ovome naći išta etički ispravno, no on se na to brani kako prima brojna pisma svojih klijenata koji se zahvaljuju na njegovim kreacijama jer uz pomoć njih, djeca su spašena od seksualnog zlostavljanja. Po njegovim riječima, takve izjave dobiva od slavnih osoba, pa čak i liječnika i nastavnika.

Što kažu stručnjaci? Prema njima, za neke će ove lutke biti spas i moguće je da će smanjiti njihovu potrebu za seksualnim iskorištavanjem djece. Za druge, one će čak povećati njihove frustracije i pojačati bolesnu žudnju za djecom. Postoji nekoliko tretmana za slučajeve pedofilije, što uključuje i kognitivno-bihevioralne terapije kao i kemijske kastracije. No meta-analiza provedena od strane klinike Mayo zaključuje da tretmani ne mijenjaju pedofilsku osnovnu seksualnu orijentaciju prema djeci. Osim toga, među ljudima koji su zlostavljali djecu, istraživanje navodi stopu recidiva u rasponu od 10 do 50 posto. Naravno, ne postoji istraživanje o tome koliko ove lutke pomažu u sprječavanju zlostavljanja djece, a teško da će ih i biti.

Postavlja se pitanje – mogu li pedofili kontrolirati svoje sklonosti? Na ovo pokušava odgovoriti neuroznanost, koja je otkrila kako postoji povezanost u određenim područjima mozga povezanih s kontrolom impulsa kod pedofila koji još nisu zlostavljali djecu, u odnosu na one koji su registrirani kao zlostavljači.

Na kraju, moguće je da Takagija uopće ne zanimaju nikakva istraživanja i moguće pomaganje pedofilima u prevenciji zločina. Sasvim je moguće da je vrlo vješto iskoristio vlastita seksualna maštanja i prenio ih u vrlo profitabilan posao. Ne zaboravimo da je i on pedofil i da kao takav vrlo dobro zna što pedofilima treba i teško je zamislivo da ima neke altruističke aspiracije i da želi pomoći djeci. On želi pomoći svojim istomišljenicima, njegujući svoje i njihove bolesne potrebe. Jedino pravo pitanje koje se ovdje postavlja je to kako je moguće da je zakonski regulirana prodaja lutki koje identično predstavljaju djecu i koje su namijenjene za seksualno iživljavanje nad djecom. Očito je da je to dozvoljeno, i da pedofilija i seksualno zlostavljanje djece u bilo kojem obliku i dalje prolazi bez ikakvih ozbiljnijih zakonskih sankcija.

Izvori: Choice & Truth, The Atlantic

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s