NASA testirala neobjašnjiv pogonski sistem

Os Uma

“EmDrive” – “electromagnetic drive” (elektromagnetni pogon) je koncept britanskog naučnika Dr. Rogera Shawyera, koji nastaje kada se električna energija uz pomoć mikrovalova pretvori u potisnu energiju – bez da se pri tome koristi gorivo. Usprkos tvrdnjama kineskih naučnika, koji su ovaj koncept već uspješno testirali, zapadni naučnici su “EmDrive” okarakterizirali kao fantaziju i pseudo nauku. Najviše zbog toga, jer se ovaj projekt suprotstavlja zakonima fizikalnog održavanja impulsa i naučnici su ga u uništavajućoj kritici nazvali pokušajem stvaranja perpettum mobilea.

NASA je prvi put obratila pažnju na ovaj projekt kada je američki naučnik Guido Fetta razvio potisnu mlaznicu koja se bazira na istoj tehnologiji i mogao je ubijediti NASU da testira koncept. Rezultate prvih testova je NASA objavila još 30.srpnja 2014. godine. Usprkos uspješnim ishodima testova i mnogim demonstracijama, kritičari su odbili mogućnost upotrebe ovog sistema.

Poslije dugogodišnjih testova, NASA je sada i u stručnoj objavi potvrdila da koncept principijelno zaista funkcionira. Zašto i kako, to naučnici još uvijek ne znaju točno, ali pretpostavljaju da se rješenje nalazi u kvantnomehaničkim konceptima. Pošto “EmDrive” ne koristi gorivo, a potrebni mikrovalovi mogu biti proizvedeni uz pomoć solarne energije, ovaj pogon bi mogao otvoriti potpuno nove mogućnosti za put u svemir.

Kod ovog sistema se elektromagnetni valovi oslobađaju u zatvorenom kontejneru. Poslije detaljnih testova koje je obavila NASA, zabilježena je neobjašnjiva potisna energija od 30-50 mikro Newtona. To bi bilo dovoljno za let svemirskog broda, što do sada korišteno gorivo čini nepotrebnim.

S ovim pogonom bi se mnogostruko produžio život satelita, a svemirske sonde bi mogle letjeti mnogo brže i dalje u svemir nego do sada. Osim toga, naučnici su izračunali da bi let do Marsa s ljudskom posadom trajao samo 41 dan. S dosadašnjim pogonom, ovaj put bi trajao više od godinu dana.

Prošle godine je kineski znanstveni tim razvio vlastiti EmDrive i potvrdio da se stvara potisna sila od 720 mili Newtona. To je sasvim dovoljno za jednu potisnu mlaznicu. Njihovi rezultati su od strane zapadnih naučnika jednostavno ignorirani.

Detaljan opis patenta u registraciji patenta broj EP 2688803 A1, može se vidjeti ovdje.

Autor: Ljiljana Gračanin
Izvor: Astronomski Magazin

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s