Matično stablo-majka prepoznaje svoje potomke i šalje im “poruke mudrosti”

Os Uma
Piše: Irena Dujmušić

Pojavljuje se sve više informacija o međusobnoj povezanosti drveća, većoj nego što možemo zamisliti. Ekologinja Suzanne Simard sa sveučilišta Columbia, koja je već ustvrdila da postoji podzemna komunikacija drveća putem mikorizne micelijske mreže, sada iznosi nove spoznaje do kojih je došla sa svojim timom.

U ovom su istraživanju znanstvenici kraj matičnog stabla posadili sadnice-potomke, kao i strane sadnice, nakon čega se ispostavilo da matično stablo prepoznaje vlastiti rod. Matično je stablo koloniziralo svoje srodstvo s većim mikoriznim mrežama te im je tim putem slalo više ugljika. I ne samo to, ono je čak smanjilo i svoj korijen kako bi svojim srodnicima omogućilo više prostora. Simard je također objasnila da matično stablo, kada je ozlijeđeno ili kada odumire, šalje “poruke mudrosti” svojem potomstvu. Naime, međusobno slanje ugljika preko micelija nije puka slučajnost. Prema istraživanjima, matično stablo prioritet daje svojem potomstvu, kada je u pitanju pružanje ključnih hranjivih tvari i ostalih resursa. Primjerice, drveće može slati ne samo ugljik, već i dušik, vodu, obrambene signale, fosfor i druge važne tvari.

Simard smatra da mikorizne mreže imaju “čvorišta i poveznice”, gdje micelij djeluje kao poveznica, a drveća su čvorišta. Ona najviše uposlena čvorišta naziva “stabla-majke”, koja su ponekad spojena sa stotinama stabala, a ugljik koji ova matična stabla šalju srodnim sadnicama povećava preživljavanje sadnica za četiri puta.

Rezultati istraživanja Suzanne Simard su iznimno važni za očuvanje prirode. Nekontroliranom sječom matičnih stabala može propasti cijeli ekološki sustav, jer mlade sadnice neće dobivati potrebnu podršku. Svjesnost o međusobnoj povezanosti drveća je nova spoznaja koja može i te kako pomoći u očuvanju okoliša, a time i samog planeta.

Izvori: Treehugger, ABC

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s