Roboti mogu postati nova zemaljska vrsta

Os Uma

Britanska startup kompanija Emoshape tvrdi da može probuditi emocije u robotima, učiniti da oni “osjete svijet” i da tako postanu nova zemaljska vrsta, prenose ruski mediji.
Kompanija je razvila kompjuterski čip koji može sintetizirati ljudske emocije u sisteme umjetne inteligencije – šest pozitivnih i šest negativnih.

Pozitivne emocije – ljubav, povjerenje, sreća i druge stvaraju osjećaj zadovoljstva u mašini, dok negativne emocije izazivaju u robotu bol.

Izvršni direktor kompanije Patrick Levy Rosenthal tvrdi da su roboti u stanju naučiti informacije koje im se daju, ali da ne mogu osjetiti stvarno značenje riječi. On upozorava da će jednog dana “autonomne mašine vidjeti ljude kao glavne konkurente i pokušat će im preuzeti kontrolu”.

Opasnost od umjetne inteligencije

“Učenje robota da suosjećaju i osjete pozitivne emocije pomoći će nam da izbjegnemo takav distopijski scenario i smanjimo potencijalnu opasnost od umjetne inteligencije”, kaže Rosenthal, prenosi Srna.

“Znamo da mašine postaju pametnije i brže”, navodi ovaj ekspert i poručuje da će roboti “uskoro postati nova zemaljska vrsta”.

Ako mašina iskusi pozitivne ljudske emocije, ona će ih pokušati reproducirati, jer će željeti osjetiti još zadovoljstva.
Ako iskusi negativne emocije, pokušat će ih izbjeći, vjeruju znanstvenici.

Rosenthal smatra da će na ovaj način ljudi moći kontrolirati robote, slično kao što roditelji kontroliraju svoju djecu.

Izvor: Znanost.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s