Drevna babilonska ploča mijenja povijest

Os Uma
Piše: Irena Dujmušić

Analiza drevne ploče je pokazala da su babilonski astronomi izračunali kretanje Jupitera koristeći oblik geometrijskog računanja. Ovo otkriće mijenja povijest jer se do sada smatralo da je ova vrsta matematike osmišljena u 14. stoljeću, no ipak su babilonci bili ti koji su se prvi koristili ovim računom i to čak 1400 godina ranije.

Ne samo da su drevni mezopotamski astronomi shvatili kako mogu predvidjeti putanju Jupitera više od 1000 godina prije prvih teleskopa, već su i koristili matematičku tehniku koja će formirati temelje modernog računanja kakvo poznajemo i danas.

Ključ razumijevanja ovog otkrića je bila fotografija astronomske ploče kojom se koristio arheolog Matthieu Ossendrijver s Humbolt Sveučilišta u Berlinu, kako bi dekodirao značenje trapeza koji je urezan na kamenu ploču prije više od 2000 godina.

Već desetljećima, znanstvenici su zbunjeni sadržajem četiri babilonske ploče, koje se nalaze u londonskom Britanskom muzeju, jer je na svima u tekstu naveden lik trapeza koji se odnosi na kretanje Jupitera. Nismo mogli naći odgovor zašto su se babilonci bavili geometrijskim izračunima na temelju kratkih i dugih stranica trapeza. Ploče su otkrivene na nalazištima u Babilonu i Uruku (današnji Irak) u 19. stoljeću, nakon čega su prebačene u Britanski muzej. Ossendrijver je sam preveo nekoliko njih, a sadržaj sve četiri ploče mu je dobro poznat već desetljećima, no nisu mu bile razumljive, sve dok nije dobio spomenutu fotografiju pete ploče na uvid.

U osnovi, ova ploča pruža objašnjenje kako su Babilonci koristili oblik trapeza za predviđanje položaja Jupitera što im je bilo važno zbog njihovih uvjerenja o vremenu, cijenama robe te razinama rijeka tijekom cijele godine. Opisan je postupak izračunavanja putanje Jupitera pomoću trapeza za izračunavanje mjerenja brzine i pomaka.

Naša povijest je prepuna pretpostavki, a mnoge su se od njih vremenom pokazale kao netočne. Zato je uvijek dobro iznova preispitivati naše znanje o drevnim civilizacijama, jer to sa sobom povlači i nove spoznaje.

Izvor: Science Alert

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s