Porijeklo boli i kako je smanjiti meditacijom

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Danas se javlja sve više slučajeva u kojima ljudi osjećaju fizičku bol koja se ne može detektirati ili koja se ne pojavljuje pri medicinskim testovima. Mnoge osobe se žale na taj problem: liječnici pokušavaju otkriti razlog, no ne uspijevaju jer su medicinski nalazi uredni. Ljude se tada umiruje riječima da će se bol i nelagoda povući te im se obično propisuju lijekovi protiv boli.

Definicija boli kaže da ona potječe od nečeg što je slomljeno ili čije je funkcioniranje poremećeno. Neki istraživači tvrde da ona ne mora nužno potjecati od fizičke ozlijede ili nečeg sličnog. Razne boli potječu iz moždanih procesa na koje se može utjecati mentalnim stavom i emocijama. I dok još nije poznato na koji točno način djeluje ta sprega uma i tijela, ono što je poznato jest da mozak svakako igra veliku ulogu u fizičkoj boli.

O meditaciji smo pisali u više navrata i poznato je da je ona u ljudskom društvu prisutna godinama te da pomaže u rješavanju brojnih mentalnih i fizičkih problema. Na fizičku bol djeluje tako što smanjuje moždanu aktivnost u primarnom somatosenzornom korteksu, području mozga u kojem se stvara osjećaj o mjestu i jačini boli. Meditacija je tako jedan od načina na koji se može smanjiti ili ukloniti osjećaj boli i to na poprilično jednostavan način.

Otkrivanje uzroka

Najbolji način uklanjanja boli je otkrivanje njezinog korijena. U većini slučajeva je potrebno otkriti emocionalan, ne fizički uzrok: možda je bol uzrokovana velikom tjeskobom ili depresijom zbog koje se osjeća i tjelesna bol. Meditacija će pomoći: smirite um i u njemu potražite uzrok onoga što vam se događa. Jednom kad se promijeni svjesnost o uzroku boli, ona se sama počinje zacjeljivati na fizičkoj razini.

Misli mogu ubijati

Malo se obraća pažnja na to koliku bol mogu uzrokovati misli. U nekoliko je studija dokazano da emocionalna bol uzrokovana mislima može boljeti jednako kao fizička. Svrha meditacije u tom slučaju je u sebi pronaći mir i spokoj. To se može postići tek nakon što se odagnaju i izbace sve negativne misli i zamijene pozitivnima i ohrabrujućima.

Praksom do kontrole nad emocijama

Ono što je u takvoj vrsti boli najučinkovitije su emocije. Nakon što osoba doživi traumu ili šok, to ostaje u njoj i noću je drži budnima. Bol proizlazi iz našeg otpora spram onoga što se javlja u nama. To stvara bolne unutarnje grčeve koji variraju od nelagode do ozbiljnih mentalnih ili fizičkih bolesti.  Meditacija će pomoći tako što će opustiti um i smiriti emocije.

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s